Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) waarschuwt voor TIkTok. Foto's Shutterstock en Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) waarschuwt voor TIkTok. Foto's Shutterstock en Photo News

Uncategorized

Francken roept Vlaams Belang op federale verkiezingen in 2024 te laten schieten

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Theo Francken roept Vlaams Belang op om in 2024 niet deel te nemen aan de federale verkiezingen. “We moeten als Vlamingen aan één zeel trekken”, benadrukt hij. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet gewonnen voor het idee.

In een bericht op zijn persoonlijke blog roept Francken “de collega’s van het Vlaams Belang” op om voor de federale verkiezingen geen kieslijsten in te dienen. “Zo kunnen we met volle Vlaamse kracht de onderhandelingen met de Franstaligen aangaan om dit land in een andere plooi te leggen”, motiveert de N-VA’er.

Die onderhandelingen moeten uiteindelijk resulteren in “een confederaal model met maximale bevoegdheden voor Vlaanderen en eindelijk forse responsablisering van Wallonië”.

Francken wijst erop dat Vlaams Belang niet wil onderhandelen met de Franstalige partijen. “Ze zullen er – met het vernieuwde Franstalige cordon – trouwens ook nooit de kans toe krijgen.”

Daarom stelt hij voor om N-VA naar de onderhandelingstafel te sturen. “Wij zullen onze handen wel vuil maken”, maakt hij zich sterk. “Dat we later door de harde kern worden uitgemaakt voor Vlaamse verraders neem ik er dan wel bij. Zoals het nu gaat kan het gewoon niet meer verder.”

Van Grieken: “Theo mag zijn dromen opbergen”

In een reactie op Twitter verwijst Van Grieken het voorstel van Francken meteen naar de prullenmand. “De schrik moet er goed inzitten bij de N-VA wanneer je moet vragen aan je directe concurrent om niet op te komen”, schrijft hij. “Theo mag z’n dromen opbergen. Wij zullen altijd en overal Vlaams Belangers vertegenwoordigen. Of het nu in de volkswijken is of in het federale parlement.”

“Nutteloos”, besluit Francken. “Elke stem op VB federaal is een verloren stem. Roepen en tieren maar niets veranderen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

36 gedachten over “Francken roept Vlaams Belang op federale verkiezingen in 2024 te laten schieten”

  1. ‘ ….. Laat ons de democratie uitschakelen om de democratie te laten gelden …’

    Enigszins een overdachte piste, maar tevens een zwaktebod.

    Daarmee wordt gesteld dat Vlamingen racisten zijn.
    Graag opnieuw aan de tekentafel.

  2. Veel Vlaams-nationalisten zijn ongelukkig met de tweespalt tussen de twee V-partijen. Maar of de poging van Francken daaraan iets zal kunnen veranderen is zeer onwaarschijnlijk. Temeer dat het VB, gezien de afkeer ervoor van alle franstalige partijen en ook het cordon sanitair van de Vlaamse Belgicistische toch maar een rol kan spelen vanuit een oppositie. En een kartel ziet, momenteel toch, niemand zitten. Zouden er ten andere VB-mandatarissen akkoord gaan met het verlies van hun zetels en de daaraan verbonden voordelen omwille van een eventueel verzaken aan federale verkiezingen ? Theo meent het goed, dat wel, maar…

  3. Is dit soms een late aprilgrap? Onzen Theo zat waarschijnlijk scheefgezakt aan de toog van zijn stamcafé toen hij deze uitspraak deed. Ik dacht dat we intussen alles al wel eens gehoord hadden maar zo zie je maar, het kan nog altijd beter.

  4. Merkwaardige oproep, maar Theo hoort beter te weten. Dit is een discussie die in de eerste plaats door N-VA binnenskamers moet worden gevoerd. Enige consequentie is hier gewenst, want als het VB geen deelname aan een Vlaamse regering wordt gegund mag niet verwacht worden dat ze federaal haar bestaan zou uitwissen.
    Het is trouwens geweten dat het VB pas in een federale regering zal stappen indien dit tevens de laatste Belgische regering zal zijn. Had men dan nog om samenwerking gevraagd, maar dan kan BDW steun van andere partijen wel vergeten.
    Kortom, wat nu door N-VA aan het VB wordt gevraagd is te dienen als stemmenreservoir.
    Dit is de tragedie van het Vlaams-nationalisme.

  5. Wie gelooft er nu dat die stemmen van Vlaams Belang integraal naar de NVA zouden gaan. Om wat te doen? De pensioenleeftijd op te trekken? De belastingen te verhogen? Sociale afbraak te organiseren? Neen, reken maar dat veel Vlaams Belang stemmers – ook de meest Vlaams nationalistische – nog liever blanco of PvdA stemmen dan voor N-VA.

  6. Puur machiavellistisch strategisch gezien zou dat een batige investering zijn voor de kartonnen vlamingskes vermits die deels lijken over te lopen naar de BetonBlok Vlamingen (cfr peilingen) en de Derde Wereld politici van Wallonistan halsstarrig “discriminatie op basis van politieke overtuiging” ongesanctioneerd tegen het VB blijven plegen ! Vermits Betonnen Vlamingen wel zelfrespect hebben zal Theo F. uit L. zijn gebakken lucht kasteel zien verdampen.

  7. Men ziet heel duidelijk dat nva een belgicistische tsjeven partij aan het worden is en de plaats van het verlieslatende cd&v in neemt want ook nva zal het later ook zo vergaan. En de Vlaming is het slachtoffer van het enge denken van dictator de wever zodat deze de transfers naar het zuiden kan blijven betalen, nva komt niet op voor de Vlamingen, ze laten ze de nutteloze LEZ boeten maar betalen.

  8. Een stem voor NVA is een stem voor Vivaldi + NVA. De voorwaarden zijn gisteren door BDW en Conner Rousseau al besproken tijdens een gezellig etentje! En dus zou Francken het fijn vinden als VB geen stokken in de wielen zou steken door met al hun stemmen te gaan lopen.

  9. Alternatief ideetje. Wat als N-VA nu eens voor de federale verkiezingen geen kieslijsten zou indienen. Dan kan een incontournable geworden Vlaams Belang met volle Vlaamse kracht de onderhandelingen met de Franstaligen aangaan om dit land in een andere plooi te leggen. Wat denk je ervan Theo?

  10. Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat het VB de grootste partij is. Zou het dan niet logischer zijn, mijnheer Francken, dat NVA géén kieslijsten in dient ?

  11. Theo Francken zou ook kunnen voorstellen dat in de Vlaamse kieskringen alle partijen bij de federale verkiezingen verstek geven, en N-VA alleen een lijst laten indienen, naar analogie in wijlen het Dritte Reich. Blijkbaar zijn ideeën uit die periode blijven hangen bij Theo. Wat denken de parteigenossen van Theo over zijn nostalgie naar de Nieuwe Orde.

Plaats een reactie

Delen