Uncategorized

Gazprom stopt met levering gas aan Nederland

Wannes Neukermans

Omdat de Nederlandse gashandelaar GasTerra zijn rekeningen weigert in roebels uit te betalen, zet het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dinsdag de leveringen stop. Gasterra, dat in handen is van onder andere Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, voorziet geen problemen. De handelaar heeft immers elders al gas ingekocht.

Eind maart kondigde Rusland aan dat ze betalingen voor gas vanaf dan in roebels verwachtten. Dat deed het land als antwoord op de westerse sancties die werden ingesteld nadat Rusland eind februari buurland Oekraïne was binnengevallen.

Kopers zouden zowel een euro- als een roebelaccount moeten openen bij de Gazprombank in Moskou. Het Nederlandse gasbedrijf weigerde dat. “Deze betalingseisen zijn een risico van de door de EU opgestelde sancties”, vertelde het bedrijf daarover in een persbericht. Ook de financiële en operationele risico’s van “het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regime” gaf GasTerra als reden om dat te weigeren. Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijgt. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/rusland-neemt-wraak-op-finland/

GasTerra had een contract met Gazprom voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas tot en met eind september. Daarna zou het contract aflopen. De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse beurs schoot na de bekendmaking van GasTerra omhoog, maar dat was van korte duur.

Ook Denemarken maakt zich zorgen

Ook Denemarken houdt er ernstig rekening mee dat het binnenkort geen gas meer aangeleverd zal krijgen uit Rusland. Orsted, het grootste energiebedrijf van het land, weigert net als GasTerra om in roebels te betalen voor het Russische gas, zo maakte het eerder op de dag bekend. Sommige spelers, zoals het Italiaans Eni, waren wel bereid om een roebelrekening bij Gazprombank te openen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Gazprom stopt met levering gas aan Nederland”

  1. Blijkbaar kijkt men naar omringende landen voor het gas… Onrechtstreeks gebruikt men dan toch Russisch gas en bijkomend de verklaring van de EU heks Ursula. EU blijft brandstof kopen bij Rusland, anders zou Rusland het duurder verkopen aan andere landen… Wat een lachertje die sancties, het enigste gevolg is de verarming van de EU

  2. Blijkbaar is het ultieme doel van de roebel-weigeraars om de Europese bevolking te verarmen. Het gas “van elders” kost meer dan drie keer meer dan het Russisch gas. De EU commissie heeft een regeling uitgewerkt om Europese gas distributeurs in EUR te laten betalen, die dan via een ingewikkelde regeling omgezet worden in RUB. Zo lijden de gasdistributeurs in de EU geen gezichtsverlies en krijgt Putin zijn gas betaald in Roebels. Duitsland en Italie betalen direct in RUB. Andere EU landen passen de EU regeling al toe. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg voor het Nederlandse GasTerra. Zij willen kost wat kost amerikaans (schalie)gas aan zotte prijzen.

Plaats een reactie

Delen