PAL EROP #21: Joren Vermeersch zomerspecial

Joren Vermeersch. Foto: Stijn Derudder

Uncategorized

Iran wil VUB-gastdocent executeren op 21 mei

Carl Deconinck

De Zweeds-Iraanse gastprofessor van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Ahmadreza Djalali, zal op 21 mei worden geëxecuteerd in Iran. Dat meldt het Iraanse persagentschap ISNA.

Djalali zit opgesloten in Iran sinds 2016. Daar werd hij tijdens een volgens velen vals proces veroordeeld voor spionage en de moord op twee Iraanse nucleaire experts. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf. De bekentenissen van Djalali zouden onder foltering tot stand zijn gekomen.

Djalali is een professor en medicus, gespecialiseerd in rampengeneeskunde. In die hoedanigheid was hij ook gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was internationaal zeer actief en wereldwijd waren er diverse pogingen om Iran ervan te overtuigen af te zien van de executie.

Mogelijk signaal naar Zweden

Het land heeft nu officieel een datum voor de executie vastgelegd. De aankondiging van het nieuws komt vlak voor het proces tegen Hamid Noury. Dat is een Iraniër die sinds 2019 opgesloten zit in Zweden. Volgens Zweden was hij een sleutelfiguur bij executies van Iraanse politieke gevangenen in 1988. In 2021 kwamen er klachten van meer dan 100 moorden en oorlogsmisdaden tegen Noury. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

De geplande executie van Djalali is dus mogelijk een signaal naar Zweden toe. Het Scandinavische land reageerde nog niet officieel. Maandag nog riep het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Zweedse afgevaardigde op het matje. Het ministerie protesteerde tegen de “ongefundeerde en verzonnen beschuldigingen van de Zweedse openbare aanklager tegen Noury”. Iran arresteerde de afgelopen jaren heel wat mensen met de dubbele nationaliteit, voornamelijk wegens spionage. Volgens mensenrechtenactivisten gebuikt Iran die als onderhandelingsmiddel. Iran zou ook een ruil met veroordeelde terroristen in België hebben voorgesteld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Iran wil VUB-gastdocent executeren op 21 mei”

Plaats een reactie

Delen