Israël gaat door met plannen om 4.500 nieuwe woningen te bouwen op Westelijke Jordaanoever

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Israël gaat door met plannen om 4.500 nieuwe woningen te bouwen op Westelijke Jordaanoever

Carl Deconinck

De Israëlische raad die de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goedkeurt, heeft donderdag het licht op groen gezet voor bijna 4.500 nieuwe wooneenheden in het gebied. Tegenstanders spreken van een klap in het gezicht.

De goedkeuring was een van de voorwaarden die Nir Orbach van de Yamina-partij van premier Naftali Bennett had gesteld om in de coalitie te blijven. Daarom keurde de Hoge Raad voor Ruimtelijke Ordening de komst van 4.427 wooneenheden op de Westelijke Jordaanoever goed. De goedkeuring van 2.791 van de eenheden is definitief. De andere 1.636 krijgen een voorafgaande toestemming. De plannen omvatten het legaliseren van twee voorheen niet toegestane buitenposten: Mitzpeh Dani en Givat Oz VeGaon.

De Raad, die verbonden is aan het Israëlische civiele bestuur op de Westelijke Jordaanoever, was het laatst bijeengekomen in oktober. Toen keurde het de huisvesting goed voor Palestijnen in het deel van de Westelijke Jordaanoever dat volledig onder Israëlische controle staat. Destijds leidde die goedkeuring tot grote kritiek van de bewoners van de nederzettingen. Zij waren tegen Palestijnse huisvesting in combinatie met huisvesting in joodse nederzettingen. Er zouden ook nu besprekingen gaande zijn over de goedkeuring van extra huisvesting voor Palestijnen.

“Bouwen in [nederzettingen] is geen beslissing die moet worden genomen door een buitenlandse partij, hoe hooggeplaatst die ook mag zijn”, zei Orbach nadat de bijeenkomst van donderdag werd aangekondigd. “Iedereen die Israëls recht om te bouwen in Judea en Samaria niet erkent, is welkom om niet te komen”, voegde hij eraan toe. Daarmee maakte hij gebruik van de Bijbelse term voor de Westelijke Jordaanoever. Na de aankondiging zei minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, ook van de Yamina-partij: “Bouwen in Judea en Samaria is een basiszaak – noodzakelijk en vanzelfsprekend.”

Israel “in strijd met het internationale recht”

Niet iedereen is tevreden met de beslissing. Gaby Lasky, een links parlementslid, noemde de beslissing “in strijd met internationaal recht”. Volgens haar hypothekeert deze een toekomstig akkoord met de Palestijnen. Haar partijgenoot Mossi Raz noemt de geplande nederzettingen “immoreel en schadelijk voor de burgers van Israël”. “In plaats van te zorgen voor de persoonlijke veiligheid van mannen en vrouwen, voeden we de vijandigheid.”

De organisatie Peace Now verzet zich tegen de nederzettingen. Ze noemde het besluit “een directe voortzetting van de incompetentie tegenover het geweld van de kolonisten en de zwakte tegenover de wetsovertreders in Homesh”. Dit is een verwijzing naar een nederzetting die Israël heeft ontruimd, maar later opnieuw werd bezet.

Israël was oorspronkelijk van plan om 6.000 nederzettingen te bouwen, maar stelde die ambitie bij. Onder meer in een poging om de Amerikaanse regering onder Joe Biden ter wille te zijn. Die was tegen verdere uitbreidingen.

De spanning in de regio is intussen te snijden. Afgelopen weken vonden er heel wat terreuraanslagen plaats uit Palestijnse hoek. Gisteren werd een Palestijnse journaliste dan weer in haar gezicht doodgeschoten. Beide partijen beschuldigen elkaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Israël gaat door met plannen om 4.500 nieuwe woningen te bouwen op Westelijke Jordaanoever”

Plaats een reactie

Delen