Open Vld's Jasper Pillen pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 27 January 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Jasper Pillen over defensiebudget: “Groen moet aanvaarden dat we regeerakkoord uitvoeren”

Wannes Neukermans

“Groen zal moeten aanvaarden dat we het regeerakkoord verder uitvoeren” en de investeringen in Defensie nog verder optrekken. Dat heeft Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) zondag verklaard in De Zevende Dag op Eén. Het moet volgens Pillen de bedoeling zijn dat premier Alexander De Croo binnen enkele weken op de NAVO-top in Madrid kan aankondigen dat onze investeringen in Defensie naar 2 procent van het bbp gaan.

Toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) schaarde zich indertijd achter het voornemen van de lidstaten van de NAVO om de nationale budgetten voor Defensie op te trekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product. Sindsdien bengelde ons land steevast aan de staart van het peloton. Wel besliste de huidige regering het budget al op te trekken van 1,24 naar 1,54 procent van het bbp.

Groen en Ecolo liggen dwars

Het regeerakkoord schrijft voor dat ons land zich zou aligneren op de uitgaven van de niet-nucleaire lidstaten. Nu ligt dat gemiddelde net onder de 2 procent van het bbp, maar het gaat wel richting dat cijfer, nu ook al die landen hun uitgaven opkrikken door de Russische oorlog in Oekraïne. “Groen zal moeten aanvaarden dat we het regeerakkoord verder uitvoeren”, vertelde Jasper Pillen. Wat de timing zal zijn, liet hij nog in het midden.

Eerder deze week gaf premier De Croo aan het budget tegen 2035 stelselmatig te willen optrekken tot die 2 procent van het bbp. Hij werd echter de wacht aangezegd door Ecolo en Groen, die vinden dat er deze legislatuur al veel investeringen in Defensie zijn gebeurd en dat er nog andere domeinen zijn.

Geen regeringscrisis

Dat bevestigde ook Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt zondag. “Ik kijk met grote ogen naar het gegoochel met miljarden voor Defensie.” Hij wijst erop dat de Vivaldi-regering heeft gezorgd voor de grootste stijging van het Defensiebudget van de afgelopen 30 jaar, “maar ze zijn nog andere noden in de samenleving”. Twee procent van het bbp zou neerkomen op 2,8 miljard euro extra per jaar. “Je kan een miljard maar één keer uitgeven.”

De Vriendt wil het niet over een regeringscrisis hebben. “De discussie is nog niet beslecht binnen de regering”, zei hij. “Niemand is geneigd naar een crisis te gaan. Vivaldi heeft al te mooie dingen gedaan, en er staan nog uitdagingen te wachten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Jasper Pillen over defensiebudget: “Groen moet aanvaarden dat we regeerakkoord uitvoeren””

  1. Oei, Jasper Pillen heeft te lijden onder een tijdelijke aanval van verstandsverbijstering. Met Vivaldi trachten om geld uit te geven aan iets dat niet ten goede komt aan niet-actieven? Droom verder…

Plaats een reactie

Delen