Klimaat-extremist vandaliseert Mona Lisa in het Louvre

Twitter @lukeXC2002

Uncategorized

Klimaatextremist vandaliseert Mona Lisa in het Louvre

Carl Deconinck

Een groene klimaatextremist heeft zondag het wereldberoemde schilderij Mona Lisa besmeurd met een taart. Het iconische kunstwerk is gelukkig beschermd door een glazen vitrine waardoor de schade beperkt bleef.

De jongeman had zich verkleed als een vrouw in een rolstoel. Hij wilde eerste de vitrine vernielen, maar dat lukte niet. Daarna gooide hij een taart over het kunstwerk en smeerde het open. Vervolgens strooide hij bloemen in het rond. Er circuleren beelden op het internet waar de man roept: “Denk aan de aarde! Sommige mensen zijn bezig de aarde te vernielen! Artiesten zeggen u denk aan de aarde. Alle artiesten denken aan de aarde, daarom heb ik dit gedaan. Denk aan de aarde, denk aan de planeet!” Ondertussen begeleidde de beveiliging van het museum de klimaatactivist zachthandig weg.

De Mona Lisa is een topstuk in het Musée du Louvre in Parijs. Ongeveer 20.000 bezoekers per dag bezoeken het schilderij. Het is het werk van Leonardo da Vinci en is gemaakt tussen 1503 en 1506. Het werk was vernieuwend voor zijn tijd door de voorstelling en positie van het model, maar ook door de techniek. De ruimtelijke samenhang, de monumentaliteit en het evenwicht in de compositie zijn bijzonder opmerkelijk voor de tijd. Het handelsmerk is de beroemde glimlach van de Mona Lisa.

Die bekendheid zorgt er ook voor dat het schilderij al vaker het doelwit is geweest van mensen met slechte intenties. In 1911 stal de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia het werk. Hij hield het twee jaar lang verstopt. Toen hij het wilde verkopen kwam alles weer goed. In 1956 gooide een man zuur op het werk. Later dat jaar gooide een Boliviaanse man een steen naar het werk. Hierbij liep de Mona Lisa werk wel schade op, die nog steeds zichtbaar is, op de linkerarm van de afbeelding. Toen het werk in 1974 naar Tokio ging, spoot een vrouw er een rode spray op. In 2009 wierp een Russische vrouw die de Franse nationaliteit niet gekregen had een keramische theekop naar de vitrine. Het glas raakte verbrijzeld maar het schilderij liep geen schade op.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Klimaatextremist vandaliseert Mona Lisa in het Louvre”

Plaats een reactie

Delen