Man "kaal" noemen is seksuele intimidatie, oordeelt Britse arbeidsrechtbank

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Man “kaal” noemen is seksuele intimidatie, oordeelt Britse arbeidsrechtbank

Carl Deconinck

Een man kaal noemen op de werkvloer in Groot-Brittannië blijft niet langer zonder gevolgen. Het geldt vanaf nu niet enkel als een belediging, maar zelfs als seksuele intimidatie. Dat besliste een arbeidsrechtbank.

De rechtbank stelde vast dat haarverlies vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Dat uiterlijke kenmerk gebruiken om iemand te beschrijven, is volgens een Britse rechter dan ook discriminerend. Daar op de werkvloer commentaar op hebben, is dan ook hetzelfde als commentaar geven op de grootte van de borsten van een vrouw, aldus de rechtbank.

Het besluit is het product van een panel van drie mannen. In hun oordeel gaven ze aan dat ze hun eigen gebrek aan een weelderige haardos betreurden. De zaak draait om een ervaren elektricien, Tony Finn, die in conflict was met het bedrijf waar hij tewerkgesteld was, British Bung Company. Na 24 jaar trouwe dienst kreeg hij er zijn ontslag. Daarbij zou hij seksueel geïntimideerd zijn door zijn toezichthouder, Jamie King. Die laatste zou hem tijdens een ruzie beledigd hebben met “kale klootzak”. Daarbij was de man niet zozeer van streek door het beledigende taalgebruik, maar wel door de opmerking over zijn uiterlijk.

De jury moest bepalen of die opmerking beledigend of intimiderend was. “Wij twijfelen er niet aan dat het voor [Finn] ongewenst was om op deze pejoratieve wijze te worden aangeduid”, aldus het tribunaal. “Dit is sterk taalgebruik. Hoewel, zoals wij vaststellen, dergelijk taalgebruik gebruikelijk was op deze fabrieksvloer in West Yorkshire, overschreed de heer King naar ons oordeel de grens door aan het adres van de eiser persoonlijke opmerkingen te maken over zijn uiterlijk.”

Intimideren

“Het is moeilijk om anders te concluderen dan dat de heer King deze woorden heeft uitgesproken met het doel om [Finn]’s waardigheid te schenden en een intimiderende, vijandige, vernederende of kwetsende omgeving voor hem te creëren”, aldus het vonnis. “King heeft zelf toegegeven dat het zijn bedoeling was [Finn] te bedreigen en hem te beledigen. Naar ons oordeel bestaat er een verband tussen het woord ‘kaal’ enerzijds en het beschermde kenmerk geslacht anderzijds.”

Ze wijzen erop dat de advocaat van het bedrijf gelijk heeft door e op te wijzen dat ook vrouwen aan kaalheid kunnen leiden. “Maar zoals alle drie de leden van het tribunaal zullen beamen, kaalheid komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. We vinden dat het inherent verband houdt met geslacht.” Het panel verwees daarbij naar een eerdere zaak waarin een man een vrouw seksueel geïntimideerd bleek te hebben door een opmerking te maken over de grootte van haar borsten om het punt van het bedrijf te weerleggen.

Verband met geslacht

“Het is veel waarschijnlijker dat een persoon die een soortgelijke opmerking krijgt een vrouw is”, aldus het tribunaal. “Het is ook veel waarschijnlijker dat een persoon die een opmerking zoals die van de heer King ontvangt, een man zou zijn. De heer King maakte de opmerking met de bedoeling om eiser te kwetsen door commentaar te geven op zijn uiterlijk, met iets dat vaak voorkomt bij mannen.”

“Het tribunaal stelt derhalve vast dat door naar eiser te verwijzen als een ‘kale klootzak’ het gedrag van de heer King ongewenst was, het een schending van de waardigheid van eiser was, het een intimiderende omgeving voor hem creëerde, het met dat doel werd gedaan en het verband hield met het geslacht van eiser.” De rechtbank geeft Finn gelijk over ongegrond ontslag, onrechtmatig ontslag, benadeling en seksuele intimidatie. De schadevergoeding van Finn zal op een later tijdstip worden vastgesteld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Man “kaal” noemen is seksuele intimidatie, oordeelt Britse arbeidsrechtbank”

  1. “Kale klootzak” heeft de snoodaard gezegd. Dus is het een belediging op grond van uiterlijk én van geslacht.
    Kan het nog zotter? Kan het nog onverdraagzamer? Verjaagt woke desnoods met een gloeiende pook (rijmt nog ook).

  2. Alweer een bewijs dat de “rechtspraak” een totaal theoretisch gegeven is. Als vb iets uit mijn professionele verleden: als een ploegbaas een man een veeg uit de pan geeft en zegt “stomme kloot wat heb je nu aangevangen”, struikelt er niemand over. Als hij tegen een vrouw zegt: “stomme trut wat heb je nu aangevangen” was ’t kot te klein ! Hou de “echte” wereld eens ver weg van de advocaten en rechters a.u.b.

Plaats een reactie

Delen