Moskou duwt door: "Israël steunt neonazi's in Oekraïne"

Sergej Lavrov. Shutterstock

Uncategorized

Moskou duwt door: “Israël steunt neonazi’s in Oekraïne”

Carl Deconinck

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zorgde gisteren voor een rel door enkele vreemde stellingen de wereld in te sturen over Oekraïens president Volodymyr Zelensky en Hitler. Israël reageerde woedend en beschuldigde het Kremlin van het verspreiden van antisemitische ideeën. Maar Moskou doet er vandaag nog een schepje bovenop.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dinsdag dat Israël “het neonazistische regime” in Oekraïne steunde. Die verklaring was een antwoord op de reacties uit Israël na de omstreden commentaren van Lavrov. Rusland deelde in een bericht mee dat Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, “anti-historische uitspraken” had gedaan die “grotendeels verklaren waarom de huidige Israëlische overheid het neonazistische regime in Kiev steunt”.

Rusland spreekt daarbij van “voorbeelden van samenwerking tussen Joden en nazi’s” tijdens de Holocaust. Het land verwees onder meer naar de Judenrat, de door de nazi’s opgelegde administratieve organen in voornamelijk Joodse ghetto’s. “Soms worden die herinnerd omwille van absoluut monsterlijke daden.” Het Russische ministerie schrijft hoe “sommige joden gedwongen werden om deel te zijn van bepaalde misdaden”, maar Oekraïens president Zelensky, die ook Joods is, “doet dit zeer bewust en vrijwillig”. Rusland geeft ook aan dat Oekraïne momenteel de thuisbasis is van “het meest extreme antisemitisme”. Volgens Moskou “verbergt Zelensky zich achter zijn afkomst” terwijl hij samenzweert met neonazi’s en “de spirituele en fysieke erfgenamen van de moordenaars van zijn volk”.

Israël wijzigt houding

Zelensky zelf reageerde gisteren al op de omstreden uitspraken van Lavrov. “Deze woorden betekenen dat Ruslands hoogste diplomaat de misdaden van de nazi’s verwijt aan het Joodse volk. Onbeschrijfelijk.” Hij stelt vast dat “Rusland alle lessen van de Tweede Wereldoorlog is vergeten”.

De Russische uitlatingen vallen bijzonder slecht in Israël. Waar het land initieel zeer voorzichtig was en zich diplomatiek in het midden wilde houden tussen beide partijen, schuift het steeds meer op in de richting van Oekraïne en weg van Rusland. Het zou zelfs van plan zijn om wapens te sturen naar Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Moskou duwt door: “Israël steunt neonazi’s in Oekraïne””

  1. Poetin – met in zijn kielzog de gedweëe na-aper Lavrov – moeten tegenover de eigen bevolking hun leugens in stand houden.
    De anti-semitische uitspraken keren als een boemerang in Poetins gezicht terug.

  2. Ik stel voor dat mijnheer Putin per direct het bevel geeft om heel Europa binnen te vallen, want die neonazi’s zitten hier toch overal. Antifa kan dan alvast de nodige sabotageacties organiseren zodat hun communistische vrienden niet al te veel problemen ondervinden.

  3. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft een punt. Hoe gênant ook de waarheid heeft zijn rechten. Vreemd dat Israël hierover struikelt. Tenslotte zijn Joden zijn ook maar mensen. Gelukkig maar.

  4. Rusland wil op goede voet komen met de islamistische landen, vandaar deze uitspraak. Kwestie van nieuwe afzetgebieden te hebben als ze in Europa hun producten niet meer kwijt raken…

  5. Israël kiest gewoon voor de sterkste partij en uiteraard gaat dat gepaard met enige show voor de galerij. We mogen er trouwens van uitgaan dat de NAVO nu al adviseurs ter plaatse heeft die actief deelnemen aan het conflict.

Plaats een reactie

Delen