Migratie kostte Duitse federale overheid vorig jaar 22 miljard euro

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse regering verplicht gemeentes asielzoekers te huisvesten én voorrang te geven

Carl Deconinck

Elke gemeente in Nederland moet vanaf volgend jaar verplicht asielzoekers opvangen. Bovendien moeten asielzoekers met een vergunning voorrang krijgen op huurwoningen. Zo wil de regering de achterstand wegwerken bij 4.000 mensen die een vergunning hebben. Dat vertelde de verantwoordelijke minister De Jonge.

De Nederlandse overheid geeft aan dat men in principe streeft naar vrijwilligheid. Maar het geeft aan dat er een breekpunt is bereikt. Men erkent dat er weinig draagvlak voor bestaat, maar zegt dat er ook geen draagvlak is om mensen om straat te laten slapen. Minister De Jonge van Volkshuisvesting bevestigde uitdrukkelijk dat statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, voorrang dienen te krijgen bij de verdeling van sociale huurwoningen. Tenminste in de gemeenten waar het wettelijke opvangquotum niet bereikt is. Het argument dat er geen huizen beschikbaar zijn, geldt daarom niet, zo benadrukt hij. “Er komen huizen vrij. Die moeten worden toegewezen aan statushouders. Daar is een achterstand. Dat betekent dat er versneld moet worden gehuisvest.”

De doorstroom van statushouders is al tijden een probleem door het tekort aan woningen in Nederland. Volgens De Jonge zijn die woningen er “wel degelijk”, hoewel hij erkent dat het “natuurlijk krap” is. “Statushouders moeten worden gehuisvest in vrijkomende huurwoningen, of je zou daar aanvullend, net als bij andere aandachtsgroepen, flexibele huisvesting voor moeten creëren”, zegt de woonminister.

Op hotel

Het Rijk zal onder meer bijspringen met het faciliteren van “flexibele huisvesting” en met een tijdelijke “hotel- en accommodatieregeling”. Als gemeenten de hun opgelegde taak niet kunnen of willen uitvoeren, volgt ‘indeplaatsstelling’. De provincie neemt dan de uitvoerende taak over. Verder zal het Rijk panden die het in eigendom heeft, kazernes, kantoren, voormalige asielcentra, en die geschikt zijn voor asielzoekers als opvanglocaties gaan inrichten, ook als een gemeenteraad zich tegen hun komst heeft uitgesproken. Op dit moment gebeurt dat alleen na een bestuursovereenkomst tussen de betreffende gemeente en het COA.

Twee weken geleden presenteerde De Jonge al een nota waarin hij pleitte dat gemeenten moeten streven naar een minimale hoeveelheid van 30% sociale huur. Verder zouden gemeenten meer hun best moeten doen om kwetsbare groepen snel aan een betaalbare woning te helpen. Een voorrang-regeling zou daar een goede manier voor zijn, aldus de minister.

Het kabinet is zich ervan bewust dat van deze juridische middelen “geen grootschalige resultaten” te verwachten zijn. “Tot eventuele inzet wordt alleen overgegaan als laatste redmiddel”, omdat “met het benutten van meer dwingend juridisch instrumentarium ingegrepen wordt in afwegingen die in de lokale democratie en samenleving zijn gemaakt”. Van het onteigenen of vorderen van panden is daarom dan ook “nadrukkelijk” geen sprake.

De keuze van de Nederlandse overheid om mensen met asiel voorrang te geven in de woningmarkt is opvallend. Het land kent immers al lang een grote krapte. Er zijn steeds minder woningen beschikvaar en ze staan al maar korter te koop. Er zijn dan ook heel wat autochtone Nederlanders die al lang op een wachtlijst staan. Zij schuiven nu opnieuw een rij naar achter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Nederlandse regering verplicht gemeentes asielzoekers te huisvesten én voorrang te geven”

  1. Wie nu nog twijfels heeft dat het WEF hier voor iets tussen zit, is ziende blind! Hun leden maken het te bont is de regering.
    De Croo, Quickie hier net hetzelfde

  2. Goe bezig die hollanders, net zoals in dit apenland is het van eigen volk het laatst. Zeker weten dat boontje om zen loontje zal komen. Deze eigen volksverraders zullen ooit hun gevolgen zien omgezet worden in gepaste straffen. Laat de bomen nu nog maar even groeien zodat ze sterk genoeg worden om hun ‘lasten’ te kunnen dragen.

  3. Zolang de Nederlanders uit gewoonte blijven stemmen op linkse partijen of op partijen zonder ruggengraat zal de toestand er niet op verbeteren.
    Het moment komt dat linkse partijen geen slapjanussen meer nodig hebben en dan is de klus voorgoed geklaard.

  4. Ongelooflijk dat voor de EU lidstaten ‘kwetsbare groepen ‘ tegenwoordig gelijkstaan aan gelukzoekers ipv eigen mensen die door ongewilde omstandigheden niet passen in het ‘Jan Modaal’ plaatje.Positieve discriminatie is OOK discriminatie!

  5. Liesje,dit bevestigt nogmaals de politiek van Orban namelijk eigen volk eerst.Ik woon in Hongarije en de benzine95/diesel staat hier al maanden aan DEZELFDE prijs namelijk 479 forint.Dit is omgerekend aan de dagkoers van vandaag 1,21€.Als daar 40% bijkomt is dit 191,60 forint of 0,48€ maakt dus 1,69€.Dit is nog steeds heel wat minder dan de woekerprijzen die men in België betaalt.De brandstofprijzen in België bestaan voor het grootste deel uit accijnzen en dienen om de schatkist te vullen en de automobilisten te pluimen!

Plaats een reactie

Delen