Netflix lijkt woke-koers te wijzigen na tegenvallende kwartaalcijfers

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Netflix lijkt woke-koers te wijzigen na tegenvallende kwartaalcijfers

Redactie PAL

Het Amerikaanse mediaplatform Netflix heeft recent een nieuwe interne beleidsmemo opgesteld. Daarin staan enkele opvallende nieuwe regels, die erop lijken te wijzen dat Netflix weer een breder publiek wil aanspreken. Dat het bedrijf dit doet in de nasleep van zijn slechte kwartaalcijfers lijkt daarbij geen toeval te zijn.

Netflix staat over het algemeen bekend als een bedrijf dat graag meeloopt in het progressieve verhaal. Zo zijn heel wat series doordrenkt van de linkse ondertonen en is het de afgelopen jaren steeds meer een sport geworden om zoveel mogelijk diversiteit in één cast te krijgen. Dat gaat soms ten koste van de historische correctheid van sommige series, maar steeds vaker zorgt het ervoor dat men de algehele kwaliteit van de serie uit het oog verliest. Dat is ongetwijfeld ook de kijkers opgevallen, want sinds vorig jaar gaat het aantal Netflix-gebruikers snel achteruit.

Interne memo

Dat tij probeert Netflix nu te keren. Een eerste stap daartoe is om een nieuwe interne beleidsmemo rond te sturen. Die moet de werknemers duidelijk maken wat de doelstellingen van Netflix zijn en waarvoor zij open moeten staan. Zo is het duidelijk dat ze medewerkers verantwoordelijkheid willen bijbrengen en dat ze regelmatig op hun prestaties geëvalueerd zullen worden.

De opvallendste passage uit de memo heet “artistieke expressie”, en geeft medewerkers belangrijke richtlijnen omtrent de projecten waaraan ze meewerken. “De wereld entertainen is een fantastische kans, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee door de verschillende smaken en standpunten die onze kijkers hebben”, klinkt het in het document. “We willen daarom een breed scala van series en films produceren, waarvan sommigen als provocatief kunnen ervaren worden.”

Waarschuwing

Verder wordt er gesteld dat medewerkers bereid moeten zijn om aan allerlei projecten mee te helpen. “Als werknemer onderschrijf je het principe dat Netflix de artistieke vrijheid van de mensen waarmee we samenwerken willen in stand houden.” Daarom wil men de kijkers naar eigen zeggen zelf laten beslissen wat ze willen zien. “We werken aan diverse series, dat is beter dan te censureren en bepaalde stemmen de kiem in te smoren.”

Afsluiten doet men met een waarschuwing voor werknemers die het niet eens zouden zijn met deze visie. “Als werknemer onderschrijf je het feit dat Netflix aan een diverse selectie van series werkt, ook indien bepaalde projecten niet stroken met je eigen visie”, stelt men. “Indien je het moeilijk vindt om dit te onderschrijven is Netflix misschien niet de juiste werkplek voor jou.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Netflix lijkt woke-koers te wijzigen na tegenvallende kwartaalcijfers”

  1. Nu weten ze waarom ik niet meer op Netflix Kijk. Als Hendrick de VIII een donkere Afrikaan wordt en Thomas Becket een transgende moet zijn, dan kan men van de Tempeliers allemaal Chinese vrouwen maken. Maak onze echte voorouders, die tenslotte witte mensen waren nog wat meer belachelijk en Netflix mag het volledig afbollen, Zoals ik al met onze Vlaamse betaalde nieuwszenders doe, die eerst de gekleurde mens gaat opzoeken om hem/haar een forum te geven daarna de domste Vlaamse, achterlijkste eigen volk mens.

  2. Grappig (of intriest ?) dat Netflix nu pas doorheeft dat je aan die wokers geen dik CEO loon kunt verdienen. Dat zijn van die linkse ‘alternatieven’ die tegen commercieel zijn. Hoogstens een farizeeër die openlijk antireclame voor Netflix maakt, maar stiekem toch een abonnement heeft. En voor elke van die rare kwasten ben je minstens 1000 NORMALE mensen kwijt.
    Idem, als beenhouwer verdien je daar ook uwe kost niet mee. Als ze al vlees eten, is het hoogstens een schelletje Kipkap, onder het motte: “azijn geeft de kipkap zijn frisheid”.

  3. Op Netflxi (Of is het Netflikkers?) is het al net zoals in de reclameblokken op TV: als je die volgt (soms kun je niet anders) zou je gaan denken dat niet meer dan vijftien procent blank en hetero is in België en dat zowat alle blanke vaders idioten zijn. Nu, mij niet gelaten. Mijn kinderen amuseren zich tijdens die vervelende blokken soms met ‘allochtoontje tellen’.

Plaats een reactie

Delen