Illustratie (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Netflix ontslaat 150 mensen die werken op projecten over minderheden

Redactie PAL

Vorige week besliste de Amerikaanse streamingdienst Netflix om 150 werknemers de deur te wijzen. Opvallend genoeg lijken dat allemaal mensen te zijn die op projecten rond minderheden werken. De ontslagen komen er in de nasleep van de nieuwe richtlijnen die Netflix eerder aankondigde. Die worden door sommigen als ‘anti-woke’ gelabeld.

Eerder deze maand kondigde Netflix aan dat werknemers van het bedrijf zich aan een set nieuwe richtlijnen zouden moeten houden inzake de producties waar Netflix aan werkt. Zo werd duidelijk dat medewerkers voor alle soorten projecten open moeten staan, of dat nu strookt met hun politieke visie of niet. Daarnaast werd ook gesteld dat ze medewerkers verantwoordelijkheid willen bijbrengen en dat ze regelmatig op hun prestaties geëvalueerd zouden worden.

“Als werknemer onderschrijf je het principe dat Netflix de artistieke vrijheid van de mensen waarmee we samenwerken willen in stand houden”, klonk het onder andere in de memo. “Als werknemer onderschrijf je daarnaast ook het feit dat Netflix aan een diverse selectie van series werkt, ook indien bepaalde projecten niet stroken met je eigen visie. Indien je het moeilijk vindt om dit te onderschrijven is Netflix misschien niet de juiste werkplek voor jou.”

Ontslagen

Het bedrijf lijkt geen gras te laten groeien over de implementatie van die nieuwe richtlijnen, nu amper een week later al 150 werknemers de deur worden gewezen. Daarbij zou het om de ‘wokeste werknemers’ gaan, die op sociale media geen blad voor de mond nemen omtrent hun politieke visies. Concreet werkten die mensen op verschillende projecten, maar hadden ze wel allemaal een focus op minderheden. Zo gaat het bijvoorbeeld om ‘Strong Black Lead’, dat over Afro-Amerikanen gaat, of om ‘Most’, dat een sterke focus om de LGBTQ+-gemeenschap legt.

Onbegrip

De werknemers zelf kunnen maar weinig begrip opbrengen voor het feit dat Netflix de samenwerking stopzet. Zo getuigt één werkneemster dat het duidelijk is welke groep geviseerd werd. “Netflix maskeert deze operatie als een algemene maatregel omdat de winstcijfers tegenvallen, maar 150 mensen ontslaan in een bedrijf waar 11.000 mensen werken maakt geen groot verschil”, klinkt het. “Die 150 mensen waren toevallig wel diegene die het actiefst waren op Twitter en het meest met sociale rechtvaardigheid bezig waren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




21 gedachten over “Netflix ontslaat 150 mensen die werken op projecten over minderheden”

  1. Titel van dit artikel kon ook zijn: een dikke middelvinger naar de woke gekkies! Zou de wereld dan toch weer normaal worden? Nu nog de trollen van dit forum sjotten. Of nee toch niet, uitlachen van liespotige gehandicapte geesten draagt bij tot het algemeen welbevinden van de meerderheid.

  2. Mij viel al eerder op dat de maatregelen van Netflix een dubbele bodem hadden. Dat 150 woke-voortrekkers aan de deur worden gezet wordt door rechts gepercipieerd als een overwinning van het gezond verstand. Ik ben daar nog niet zo zeker van en het is niet uit te sluiten dat Netflix mede door tegenvallende cijfers een afwachtende houding aanneemt. Als morgen zich weer een opstoot van gekte voordoet kan Netflix weer in de voorste gelederen staan van de strijd voor de ‘goede zaak’. Afwachten is de boodschap.

  3. Gaan we nu doen alsof Netflix niet 1 van de grootste verantwoordelijken is (was) die ons teisteren met woke waanzin. F*CK Netflix, f*ck sociale media en f*CK mainstream media voor alles wat ze de maatschappij aangedaan hebben ongeacht hun standpunt over woke in de toekomst

Plaats een reactie

Delen