Geert Hoste, Alex Agnew en Philippe Geubels (Bron: Photonews & Belga Image)

Cultuuroorlog

Onderzoekster UGent: “Humor is vooral iets voor de witte, mannelijke middenklasse”

Redactie PAL

Volgens Anke Lion, onderzoekster aan de UGent, is humor vooral iets dat wordt uitgeoefend door de witte mannelijke middenklasse, die bovenaan de sociale hiërarchie staat. Dat zegt ze in Het Laatste Nieuws. Volgens haar zijn kwetsbare groepen ook te vaak het mikpunt van spot.

Het is algemeen bekend dat humor steeds vaker onder vuur komt te liggen. Zo zijn er heel wat zaken die een aantal jaren geleden als grappig zouden aangemerkt worden, maar nu absoluut niet meer door de beugel kunnen. Dat komt onder andere door de opkomst van woke, wat ervoor zorgt dat mensen bang zijn om gecanceld te worden wanneer ze iets zouden zeggen dat niet door iedereen gesmaakt wordt.

Witte mannen

Doctoraatstudente Anke Lion voert op dit ogenblik onderzoek aan de UGent over hoe humor in de Vlaamse media aan bod komt. Volgens haar wordt er momenteel vooral gelachen met mensen die tot een kwetsbare groep behoren, waardoor humor eigenlijk vanuit één richting komt.

“Onderzoek wijst uit dat humor nog steeds voor het overgrote deel uitgeoefend wordt door de witte mannelijke middenklasse, die bovenaan de sociale hiërarchie staat. En ook al zien we gelukkig wat verandering, voor die klasse is het nog steeds sociaal veilig om naar beneden te trappen, naar sociaal kwetsbare targets”, stelt Lion.

Dat is toch wel een opmerkelijke uitspraak, omdat men daardoor zou kunnen denken dat andere groepen volgens de onderzoekster geen humor hebben. Ook wordt “humor uitoefenen” voorgesteld als een activiteit waar slechts een beperkte groep aan kan deelnemen, wat uiteraard niet het geval is.

Vrijheid van meningsuiting

Volgens Lion moeten we de dag van vandaag meer rekening houden met mensen die niet tot onze eigen sociale kring behoren. “Dankzij de opkomst van sociale media komen we vandaag in contact met verschillende mensen en dus ook met meerdere perspectieven. Zodoende is er vandaag meer weerwerk vanuit verschillende groeperingen.”, klinkt het. “Door met elkaar in debat te gaan, beginnen we elkaar beter te begrijpen en kunnen we blinde vlekken blootleggen.”

Daarnaast mag volgens Lion ook de vrijheid van meningsuiting niet te ver gaan. “Vrijheid van meningsuiting is iets erg moois, maar we vergeten weleens dat dit voor elke kant opgaat: iedereen heeft het recht om zijn mening te verkondigen.” Daarom moet de maatschappij beslissen waar die vrijheid stopt. “We moeten als maatschappij samen beslissen waar de grenzen van humor liggen, en die maatschappij is – net zoals humor zelf – een levend organisme. Ze verandert voortdurend.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




28 gedachten over “Onderzoekster UGent: “Humor is vooral iets voor de witte, mannelijke middenklasse””

  1. Heeft die vrouw dan niets anders te doen dan zich te moeien of je nog mag lachen of niet .Waar gaat dit landje toch naartoe .Als je nog niets meer zeggen mag zolang het niet kwetst is er niets aan de hand .Deze vrouw zou beter eens opzoeken welk het verschil is tussen nuttig en niet nuttig.

  2. Aan de uniefs probeert men vruchteloos een wetenschappelijke fundering voor de pocowoko-gekte te vinden. Als men met zulke nonsens een doctoraat kan behalen is het daar droevig gesteld met de wetenschap, maar dit wisten wij al.
    Geef, mevrouw de doctoranda, eens een voorbeeld van typische pocowoko humor. Let wel, wij lachen niet op bevel!
    Of kies als bijstelling bij uw doctoraat een woke moppenbundel en indien wij om een mopje écht kunnen lachen haal jij telkens een punt.

  3. Ze heeft gelijk, er heeft nog nooit iemand tegen mij “Tais toi et sois belle.” gezegd. Alleen “Tais toi!”. Ik voel me dus zwaar gediscrimineerd. En Anke lijkt mij het schoolvoorbeeld van het humorloze woke trutje.

  4. Bedoelt ze dat vrouwen niet binnenmogen in een zaal waar er iemand standup doet? Hebben vrouwen volgens dit onderzoek geen gevoel voor humor? Moeten vrouwen ergens appart gaan zitten?of is dat alleen iets voor de humorloze onder ons

  5. Waarschijnlijk weer een nutteloos duur doctoraat voor een van een van die alfa-vakken waar je je master kan behalen via invulschriftjes. De doctoranda zal deze humor wel begrijpen.

  6. “Onderzoekster” in een onderzoeksterrein dat niet alleen nutteloos en irrelevant maar vooral geldverslindend is.
    Dit geld kan je beter aan armoedebestrijding spenderen i.p.v. aan dergelijke bezigheidstherapieën voor verwende snotneuzen die hun “onderzoek” bij elkaar fantaseren.

  7. Een opinie zoals een ander en dat humor uitgeoefend wordt door witte mannen hoeft ook geen onderzoek, dat is alom geweten… Als dit haar doctoraat is, zal het cancelled worden, behalve aan de unief van Gent.

  8. Lees ik een bedekte vorm van dogmatisme bij die “onderzoekster”?Humor vereist de eigenschap alles en allen van verschillende kanten te kunnen zien,dit in tegenstelling met de dogmatische eenzijdigheid..Wordt dat bedenkelijk ideeëngoed gepromoot door U.Gent?

  9. Anke Lion : is dat de zelfde linkse trol (“communicatiewetenschapper”) die ons een jaar geleden (op het “officiële” (V)RT-nieuws) haarfijn kwam uitleggen waarom de “kus zonder toestemming” in de Sneeuwwitje-attractie in Disneyland zo problematisch was ? (zie hiervoor het verslag op VRTnws van do 6 mei 2021 van nog een andere zwarte trol Samia Zerkak). PS : ik voel me door hoger artikel over “witte humor” niet aangesproken : ik ben een blanke, in ’t geval dat ge ’t vergeten zou zijn. “Witte” is racistische activistische woke-taal van zwarte trollen.

  10. Het vroegere communisme – ook al heeft dat overal achterstelling gebracht waar het een kans kreeg – was toch nog een paar grootteorden sympathieker dan dit soort woke communisme. Humor is bij deze ook al haram.

  11. Vrije meningsuiting is absoluut. Ik aanvaard dat een extremistische moslim mij verwijt van een westers varken te zijn. Dat is een islamitische mening en misschien heeft hij ook wel gelijk. Dat kan en mag in onze maatschappij. Maar als ik zeg dat er toch wel een probleem is met de islam en onze Westerse waarden dan ben ik opeens een islamofoob. Dat ik vind dat die extremistische moslim hier niet thuis hoort, maakt van mij een rechtse extremist. De Quick weet daar alles van. Weet je, onze westerse waarden en normen? Zelfs een rechtgeaarde moslim vertelde mij dat wij die hebben verloren. En ik kan hem alleen maar gelijk geven. Somers? Quick? Groen? Hallo.

  12. Onderzoekster van de UGent? Heeft die haar (ere)doctoraat ook gekregen zoals extreem linkse frans timmermans die beweert dat de dampen uit de koeltorens CO2 IS EN DIE KRIJGT VAN RECTOR RIK VAN DE WALLE EEN EREDOCTTORAAT? Neen, UGent laat ik aan mij voorbij gaan.

Plaats een reactie

Delen