Poetin beveelt staakt het vuren in Oekraïne

Telegram https://t.me/PutinDirect

Uncategorized

Poetin wijst met beschuldigende vinger naar Westen

Carl Deconinck

Vandaag hield Russisch president Vladimir Poetin zijn langverwachte toespraak op Overwinningsdag. Daarin verdedigde hij de Russische actie en loofde hij zijn troepen. Poetin beloofde verder makkelijker toegang tot universiteiten voor de nabestaanden van gesneuvelde en gewonde soldaten. In het Westen keek men vooral naar eventuele maatregelen of dreigende signalen, maar die bleven uit.

Sommige waarnemers verwachtten dat de Russische president formeel de oorlog aan Oekraïne zou verklaren. Dat gebeurde niet. Poetin verwees opnieuw naar “een militaire operatie” en verdedigde die. Het leger en de Donbas-militie vechten volgens Poetin in een rechtvaardige strijd voor Rusland.

Wat in het westen gezien wordt als een eenzijdige oorlog, verkocht Poetin als een daad van verdediging. Voor het begin van de operatie in Oekraïne werd “een absoluut onaanvaardbare” dreiging gecreëerd voor Rusland: “Er waren openlijk voorbereidingen aan de gang voor een invasie van onze historische landen, inclusief de Krim. In Kiev kondigden ze de mogelijke verwerving van kernwapens aan, en het NAVO-blok begon met de actieve militaire ontwikkeling van de gebieden die aan ons grenzen.”

“NAVO wilde ons niet horen”

Poetin gaf aan dat Moskou zocht naar het compromis en een passend verdrag wilde sluiten, maar zonder succes: “De NAVO-landen wilden ons niet horen.” Daarom ondernam Rusland “een gedwongen, tijdige en enige juiste beslissing – de beslissing van een soeverein, sterk, onafhankelijk land”. “Ik richt me nu tot onze strijdkrachten en de Donbas-militie. Jullie vechten voor het moederland, voor zijn toekomst, zodat niemand de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeet. Zodat er in de wereld geen plaats is voor beulen, sadisten en nazi’s”, aldus de Russische president.

“Liefde voor het moederland”

De Russische president kondigde ook aan dat zijn regering er alles aan zal doen om de nabestaanden van gesneuvelde soldaten bij te staan. Hij maakte de ondertekening van een nieuw decreet bekend. Dat zorgt ervoor dat er een speciaal quotum komt in het hoger onderwijs. Kinderen van deelnemers aan de operatie in Oekraïne kunnen hierdoor zonder examens verder studeren. Dat geldt voor universiteiten en voor cadettenkorpsen.

Rusland zal nooit “liefde voor het moederland, van geloof en traditionele waarden, van de gebruiken van voorouders, van respect voor alle volkeren en culturen” opgeven. “En in het Westen heeft men blijkbaar besloten om deze duizend jaar oude waarden af te schaffen.” Over de oorlog in Oekraïne bleef hij opvallend op de vlakte. Ook de traditionele vliegshow van de luchtmacht ging niet door. Het weer was te slecht hiervoor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Poetin wijst met beschuldigende vinger naar Westen”

  1. Als het Westen nu eens zou afstappen van zijn betweterigheid, arrogantie en missioneringsdrang en wat meer empathie zou hebben met Rusland, dan zou het beter de drijfveren van Poetin begrijpen en had het in het verleden Gorbatsjov niet zo minachtend behandeld. Empathie is de eerste stap tot een oplossing. In 1989 heeft men een echte kans tot samenwerking laten liggen en volgens mij is dat gebeurd onder druk van de VS. Tussen haakjes empathie met een ander betekent niet noodzakelijk dat je het eens bent met die andere, maar dat je wel begrijpt, aanvoelt wat hem motiveert en tot handelen aanzet. Empathie wordt al te veel geïnterpreteerd als medelijden, wat het helemaal niet is. Empathie is meevoelen, begrijpen met en van een ander en dat is iets heel anders.

  2. Sinds de Duitse nederlaag op 8 mei 1945 is Rusland de nieuwe vijand van de USA. Dat vijandbeeld werd gecreëerd om de wapenindustrie op peil te houden en een nieuwe recessie te voorkomen. Oorlog is business. Maar Poetin heeft momenteel gefaald door inschattingsfouten. Door de invasie in Oekraïne en de daarmee gepaarde débâcle van het Russisch leger zien de USA en de NAVO opportuniteiten om Poetin en Rusland in de problemen te brengen. Eerste consequentie: de mogelijkheid om Oekraïne terug te brengen in de Russische federatie is passé. Tweede consequentie: de uitbreiding van de NAVO in Noord- en Oost-Europa is opnieuw actueel. Als Rusland niet dringend scoort dreigt een scenario à la Afghanistan.

Plaats een reactie

Delen