De Spaanse premier Pedro Sanchez. Shutterstock.

De Spaanse premier Pedro Sanchez. Shutterstock.

Uncategorized

Spanje en Marokko sluiten migratieakkoord: verplichte terugkeer illegale migranten en gezamenlijke patrouilles aan kustlijnen

Belga Press Agency

Spanje en Marokko slaan de handen in elkaar om migranten te ontraden de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Het terugsturen van illegale migranten geldt als het sluitstuk van het akkoord. Ontrading is “een belangrijk element om mensen te ontmoedigen”, zegt de Spaanse staatssecretaris voor Veiligheid Rafael Perez.

De bevoegde diensten ontmoetten elkaar zaterdag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Naast de verplichte terugkeer van illegale migranten zijn Spanje en Marokko ook overeengekomen dat ze opnieuw samen gaan patrouilleren voor hun kustlijnen. Die patrouilles waren tijdens de coronapandemie stopgezet.

Het nieuwe Spaans-Marokkaanse samenwerkingsakkoord werd pas mogelijk toen Spanje  toegevingen deed in een conflict dat al decennia aansleepte. Madrid steunt nu het plan van de Marokkaanse overheid om van de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, een autonome provincie te maken onder Marokkaans bestuur.

De voorbije twaalf maanden kwamen volgens het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) meer dan 10.000 mensen zonder papieren in Spanje aan. De meesten van hen kwamen uit noordelijk en westelijk Afrika en kwamen via de Canarische Eilanden Spanje en dus Europa binnen. 3.708 anderen gebruikten de westelijke Middellandse Zeeroute of kwamen via de Afrikaanse exclaves Ceuta en Melilla op Spaans grondgebied aan.

Dat Marokko de migranten die naar Spanje wilden het afgelopen jaar geen strobreed in de weg legde, werd vaak gezien als een manier om Spanje over de Westelijke Sahara onder druk te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Spanje en Marokko sluiten migratieakkoord: verplichte terugkeer illegale migranten en gezamenlijke patrouilles aan kustlijnen”

  1. De grote schuldige in heel het illegale migrantencircuit is het EHVRM. Dat verplichtte ons onverantwoordelijken te gaan oppikken aan de Libische kust. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Verdrinkingsdoden, mensensmokkel, destabilisering van Europese gemeenschappen en een vlucht naar rechtse politiek omdat er geen ander tegengewicht is.

Plaats een reactie

Delen