PS chairman Paul Magnette delivers a speech at the meeting of PS, French-speaking socialists in Charleroi, on the first of May, Labour Day, the International Workers' Day, Sunday 01 May 2022. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Binnenland politiek

Spat België uit elkaar nu traditionele machtspartijen verdwijnen?

Wannes Neukermans

In ‘Noord-Zuidverbinding’, de wekelijkse communautaire column die verschijnt in De Tijd en L’Echo, spreekt Wim Van de Velden over “het einde van katholiek Vlaanderen”. Hij wijst op het verdwijnen van de christendemocraten in Vlaanderen en vraagt zich af of hetzelfde kan gebeuren met de socialisten in Wallonië.

“Als na CD&V in Vlaanderen ook de PS in Wallonië zou verschrompelen en verdwijnen, zou dat het einde van een tijdperk zijn. De twee machtspartijen stonden garant voor een Belgische modus vivendi. Ze waren meesters in de paradox om België in stapjes uiteen te trekken, wat de beste garantie leek om België niet uit elkaar te zien spatten.”

CD&V haalde bij de laatste peiling slechts 8,7 procent van de stemmen, wat het de kleinste partij van Vlaanderen maakte. Een reden voor voorzitter Joachim Coens om de handdoek in de ring te gooien. Volgens Van de Velden zorgde de CD&V voor enige stabiliteit in België, iets dat nu wegvalt.

Zal de PS als tegenpartij in die communautaire onderhandelingen nog machtig genoeg zijn?

Wim Van de Velden

“De grote vraag na de verkiezingen van 2024 is of dat subtiele proces kan worden verdergezet. Of nemen de extremen het over en gaan we naar een clash in België? Langs Vlaamse zijde staat een invaller klaar voor CD&V. Bart De Wever rekent in 2024 met zijn N-VA op een laatste kans om werk te maken van confederalisme, of noem het een zevende staatshervorming.” De Wever was het na de vorige verkiezingen al van plan, maar volgens hem is het in 2024 “absoluut noodzakelijk” om een “historisch akkoord” met de PS te sluiten in 2024. Dat akkoord moet de toekomst van België als confederaal land bepalen.

“Zal de PS als tegenpartij in die communautaire onderhandelingen nog machtig genoeg zijn? Als alle socialistische kiezers in Wallonië de PS inruilen voor de PTB/PVDA, dreigt elk communautair vergelijk onmogelijk te worden. Omdat ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez droomt van een terugkeer naar een unitair België dreigt de kloof tussen het noorden en het zuiden van het land onoverbrugbaar te worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Spat België uit elkaar nu traditionele machtspartijen verdwijnen?”

  1. ““het einde van katholiek Vlaanderen” Het werd tijd dat de Allahwieten aan de macht kwamen.
    4 vrouwen, kinderen waar je niet moet naar omzien (kindergeld) en natuurlijk jaarlijks een paar kilo hasjies na 2 maand vakantie in eigendom.
    Goed verstopt want anders sociale woning kwijt.

  2. De ontmanteling van het miskleun Belgie tegen 2030 zou een prachtig cadeau zijn voor de Vlamingen. Na 200 jaar uitbuiting en onderdrukking is het welletjes geweest.
    Jules Destree in zijn brief van 15 augustus 1912 aan koning Albert I: Sire, Il ny a pas de Belges.

    Oplossing:
    Wallonie: terug naar Frankrijk (49 % van de walen zijn pro en meer dan 60 % van de Fransen steunen)
    Frans-Vlaanderen: wordt door Frankrijk afgestaan aan Vlaanderen als compensatie want dat zijn Vlamingen, geen Fransen.
    De Oostkantons: Terug naar Duitsland want dat zijn Duitsers, geen Blegen.
    Zeeuws-Vlaanderen: Sluit aan bij Vlaanderen want dat zijn geen Hollaners, als compensatie krijgen de Nederlanders de Voerstreek want 15% daar is Nederlander.
    Brussel: Een stadstaat maken zoals Singapore en de koning mogen ze hebben.

    Geen aansluiting bij Nederland want dat wil geen enkele Vlaming behalve Bart De Wever maar die heeft nog nooit handel gedreven met de Nederlanders want bedrogen ben je zeker. Het wordt waarschijnlijk nog slechter dan met de walen want Nederlqnders kijken denigrerend neer op ons Vlamingen en willen ons ook alleen maar uitbuiten.

    Geen confederalisme want dan moet er weer samengewerkt worden met de franstaligen die uiteraard het maximum aan voordelen willen binnenrijven ten koste van de Vlamingen.
    Dus eens te meer onwerkbaar.

    Resultaat:
    Een land, een taal, een president van de republiek Vlaanderen en minder belastingen.
    Een minister voor elke bevoegdheid i.p.v. negen ministers van volksgezondheid enz …
    Geen alarmbellen, belangenconflicten en alle soorten procedures om het normaal bestuur van een land te blokkeren.

    Dat politiek moedige politiekers rechtstaan en handelen.

  3. Ik denk dat België nog héél lang zal blijven aanmodderen. Tot we een nieuwe Stomme van Portici hebben. Een vrouw net zoals Marianne. Van emancipatie gesproken.

  4. In 1830 was het ‘De stomme van Portici’ die de breuk in gang zette.
    In 2022 wordt ‘Het Orakel van Brakel’ de toonzetting.

    Volgens Gevogeld Mieke veel blabla en geen boemboem…

Plaats een reactie

Delen