Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Uncategorized

Voormalig kolonel: “Kans dat oorlog in Oekraïne nucleaire dimensie krijgt nog steeds heel klein”

Anton Schelfaut

Eén op de drie Vlamingen (29 procent) verwacht een nucleaire escalatie van de oorlog in Oekraïne. Eén op de vijf (18 procent) gelooft dat er ook kernwapens gebruikt zullen worden in het Westen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van De Stemming, een bevraging bij meer dan 2.000 Vlamingen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Voormalig kolonel Roger Housen acht de kans echter klein dat deze oorlog een nucleaire dimensie krijgt. Dat zegt hij in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Russisch president Vladimir Poetin heeft al enkele keren met het gebruik van kernwapens gedreigd. Toch acht voormalig kolonel Roger Housen de kans nog steeds heel klein dat de oorlog in Oekraïne een nucleaire dimensie krijgt, “alle bluf en harde woorden ten spijt”.

“Dreigen met kernbommen kost je niets, ze gebruiken alles”

Daarvoor ziet Housen drie redenen. “Ten eerste: dreigen met kernbommen kost je niets, maar ze gebruiken kost je alles”, legt hij uit. “Zelfs wanneer een kleine tactische kernbom ingezet zou worden, zou Rusland de paria van de hele wereld worden. Niet alleen kan een sterke westerse reactie verwacht worden, Moskou zou ook de hele internationale gemeenschap over zich heen krijgen. Ook landen met wie vandaag nog een betrekkelijk goede relatie bestaat, zullen hun houding ten opzichte van Rusland herzien. En dit zou een belangrijke hypotheek op het land vestigen.”

Daarnaast wijst Housen erop dat niet de kernbom zelf het wapen is, maar de angst die je creëert door ermee te dreigen. “Je wil in de besluitvorming van je tegenstrever binnendringen en een psychologische druk op de bevolking uitoefenen”, klinkt het.

Een laatste reden is de Russische nucleaire doctrine, die de voormalige kolonel grondig bestudeerd heeft. “Daarin wordt letterlijk gesteld dat Rusland nooit als eerste kernwapens zal gebruiken, behalve wanneer het territoriaal aangevallen wordt of het overleven van het regime op het spel staat”, schetst hij. “Enkel in die twee gevallen zal op de knop gedrukt worden.”

Lees hieronder het volledige interview met voormalig kolonel Roger Housen:
https://redactie.palnws.be/2022/05/roger-housen-voormalig-kolonel-de-oorlog-in-oekraine-bewijst-dat-we-op-een-nieuwe-geopolitieke-breuklijn-zijn-beland/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Voormalig kolonel: “Kans dat oorlog in Oekraïne nucleaire dimensie krijgt nog steeds heel klein””

  1. De kolonel vergeet dat Putain niet meer logisch nadenkt en zware mentale en fysieke problemen lijkt te hebben.
    In zo’n geval is alles mogelijk, zoals we al hebben ervaren.

  2. De belangrijkste bijdrage in deze niet-verklaarde oorlog tegen Rusland wordt geleverd door de USA: Kruisraketten, spionagevliegtuigen op 12 km hoogte en satellieten worden door de Amerikanen gebruikt, om de Russen te bespioneren en af te luisteren. Coördinaten van Russische doelwitten worden in reële tijd doorgeseind naar de strijdkrachten van Zelenski. Gebuikte en geleverde technologie van Joe Biden is superieur aan het arsenaal waarover Poetin beschikt. Rusland vecht tegen een coalitie van Oekraïne, de USA en EU lidstaten. Bovenop nog de economische chantage oorlog van het Westen tegen Rusland. De enige militaire mogelijkheid die Poetin nog rest is de kernbom. Gaat de NAVO het gebruik van dit ultieme wapen gedogen is de vraag? Het alternatief: onderhandelingen als Zelenski nog bereid is nu het tij aan het keren is in zijn voordeel. Ondertussen heeft Zelenski de oppositie, politiek en etnisch, het zwijgen opgelegd, in mensentaal politiek en fysiek(?)uitgeschakeld. Gecensureerd door de liberale pers uiteraard. Quid de vluchtelingenstroom? Juist, potentiële nieuwe kiezers om de Europese liberalen zuurstof te geven

  3. Ik vind dat Rusland gelijk heeft,toen de Russen destijds op Cuba raketten plaatsten, dreigde Kennedy met een kernoorlog.nu zou poetin lijdzaam moeten toezien dat Ukraine lid wordt van de Nato en er dus zeker raketten aan de grens komen. Iedereen heeft zich gewoon laten opjutten door een demente oude zak, die nu gas mag leveren aan europa

  4. De man gehoord in de afspraak, wat een lachertje. Past in het rijtje van onze corona experten… Blijkbaar moet een ultimatum aan Putin gesteld worden waar hij en iedereen rond hem wordt opgejaagd… Ja, dat gaat het oplossen

  5. Bluf??? Zelfs grote specialisten kunnen de bal misslaan.Die vent denkt dat hij in Poetins’ hoofd kan kijken.Surf eens op de wikipediapagina van Joe Biden.De USA heeft decennia lang een zwaar gewicht in de oost-europese landen gelegd qua aansluiting bij de NAVO.Biden heeft ook in de jaren’90 een rol gespeeld in de oorlog in Joegoslavie.De NAVO heeft daar veel jonge militairen de dood ingejaagd.Ze hebben nu wat ze gaan krijgen .In het slechtste geval kernwapenoorlog.Al denk ik dat tactische kernwapens de eerste optie zou zijn.Met Poetin heeft Rusland tenminste een leider waar de Amerikanen van opschrikken.Zelensky moet zich overgeven want hij speelt ook met honderdduizenden levens van zijn volk.De mensen zijn bang.Proberen te vluchten en worden tegengehouden aan de grens met bv.Polen.Terwijl andere ” vluchtelingen” uit de Maghreb hier met open armen worden ontvangen.Ik ben geen racist wel een realist.

Plaats een reactie

Delen