N-VA-voorzitter Bart De Wever (foto: Belga)

Uncategorized

België is tweede jaar op rij belastingkampioen: “Onhoudbaar”

Wannes Neukermans

België mag zich voor het tweede jaar op rij tot wereldwijd belastingkampioen kronen. Dat brengt een onderzoek van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) naar buiten. Het onderzoek werd gepubliceerd door The Financial Times.

Tijdens de coronapandemie daalde de belastingdruk op (werk)inkomsten wereldwijd, mede door de coronasteun die werd uitgeschreven door de overheid. In 2021 steeg die echter even snel opnieuw. Dat was niet anders in België. De belastingdruk steeg opnieuw fors, deels omdat de federale regering niet met haar geplande belastinghervorming kwam. Van alle 38 OECD-landen, was in België het verschil tussen de bruto- en nettolonen het hoogste.

52,6 procent gaat naar de staat

Alleenstaande werknemers zagen in België gemiddeld 52,6 procent van hun inkomen naar sociale bijdragen en inkomensbelastingen gaan. Dat is gemiddeld 0,4 procent meer dan in 2020, toen de Belgen eveneens bovenaan de lijst stonden. Dankzij kinderbijslagen en belastingverminderingen liggen die belastingen voor een gezin met twee verdieners en twee kinderen iets lager, maar ook in die categorie is België de belastingkampioen. “Vivaldi brengt ons nog eens in de Financial Times: als wereldwijd belastingkampioen voor mensen die werken. Onhoudbaar”, reageert N-VA-voorzitter De Wever op Twitter.

De belastingdruk bedroeg voor een dergelijk gezin 45,2 procent – 1,8 procent meer dan in 2020. Vooral de inkomensbelasting steeg na de pandemie opnieuw. Opvallend is dat de belastingdruk in België veel hoger is dan de drie volgende landen. Ter vergelijking, met een belastingdruk van 27,4 procent staat Nederland slechts op de 27e plaats in de lijst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “België is tweede jaar op rij belastingkampioen: “Onhoudbaar””

  1. En het aandeel van nva in deze, reeds 40 miljoen € binnengehaald met de belachelijke LEZ zone in Antwerpen. Energie, nva heeft de intercommunales verplicht vennootschapsbelasting (33,99%) te laten betalen wat word doorgerekend in de energie factuur, jaarlijks 104 miljoen €. Kom nu niet de schuld op de andere steken want nva is verworden tot een traditionele partij. 2024 zullen ze moeten kiezen en dan zal duidelijk worden dat met hun eerdere kartelgangers cd&v belZIEKE tsjeven zijn en nva vlaams tsjeven.

  2. In zowat elke notarieële akte die we moeten ondertekenen zijn de woorden ‘zoals het een goede huisveder betaamd’ wel ergens te vinden.Blijkbaar heeft ons spilzieke ‘Vadertje Staat’ daar nog nooit van gehoord.

  3. Oei, let of De Naar! De notie “zoals een goed huisvader” mag niet meer gebruikt worden wegens niet genderneutraal. Het is vervangen door “voorzichtig en redelijk persoon”. Tja, je moet een beetje mee zijn in deze nieuwe woke tijden 😉

  4. En dan praten ze nog alleen maar over de belastingen die worden ingehouden op ons loon! Tel daar dan nog eens AL die andere belastingen bij die we maandelijks in de bus krijgen? Dan wordt ons triest record nog hoger!

  5. In Vlaanderen nijpt N-VA ‘er Matthias Diependaele als Vlaams minister van Financiën anders de citroenen ook deftig uit wanneer ik mijn afrekening op de belastingbrief bekijk!

Plaats een reactie

Delen