Uncategorized

Britten werken aan wet om bevelen van het Europees mensenrechtenhof naast zich neer te kunnen leggen

Carl Deconinck

Vorige week dwarsboomde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) het plan van de Britse regering om asielzoekers over te vliegen naar Rwanda. Nochtans hadden nationale rechtbanken groen licht gegeven voor de operatie. De regering stelt nu een oplossing voor zodat nationale rechtbanken niet meer overroepen kunnen worden op Europees niveau.

Vice-eerste minister Dominic Raab diende een nieuwe ‘Bill of Rights’ in bij het parlement. Het geeft de nationale rechtbanken de vrijheid om beslissingen van het hof uit Straatsburg naast zich neer te leggen. Het Hooggerechtshof in Londen zal de ultieme rechtbank zijn inzake mensenrechten. Daarmee geeft hij maar een beetje toe aan sommige conservatieve parlementsleden. Die eisten een volledige terugtrekking uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

Het wetsvoorstel voorziet in een toestemmingsfase voor de rechtbank waarin eisers moeten aantonen dat zij aanzienlijke schade hebben geleden voordat hun zaak doorgang kan vinden bij het Europees Hof, om triviale zaken te beperken. Het voorstel zou ook voorzien om de omstandigheden te beperken waarin in het buitenland geboren personen die voor een misdrijf zijn veroordeeld, kunnen aanvoeren dat hun recht op een gezinsleven voorrang heeft op de openbare veiligheid, in een poging om hun verwijdering uit het VK te voorkomen.

Gezond verstand

De plannen vereisen bewijs dat hun kind ernstige en onvermijdelijke schade zou lijden als zij zouden worden uitgezet. Het wetsvoorstel zou ook plannen van de regering om het gebruik van separatiecentra voor extremisten uit te breiden, moeten beschermen tegen rechtszaken die gebaseerd zijn op het recht op sociale contacten. Raab, die ook minister van Justitie is, zei: “De Bill of Rights zal onze Britse traditie van vrijheid versterken en tegelijk een gezonde dosis gezond verstand in het systeem injecteren. Deze hervormingen zullen de vrijheid van meningsuiting versterken, ons in staat stellen meer buitenlandse delinquenten uit te zetten en het publiek beter beschermen tegen gevaarlijke criminelen.”

Normaal gezien zou de eerste gedwongen uitzetting van asielzoekers richting Rwanda vorige week van start moeten zijn gegaan. Maar het EHRM besliste daar op de valreep anders over. Met de aanpassingen voorgesteld door de regering zou men niet meer gebonden zijn door dergelijke beslissingen.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/06/europese-rechters-dwarsbomen-britse-plannen-om-asielzoekers-naar-rwanda-te-vliegen/

Kritiek

De pro-migratie activisten zijn niet te spreken over de geplande veranderingen. Martha Spurrier, hoofd van de lobbygroep Liberty, verzet zich er tegen. Volgens haar bevestigt het voorstel “het giftige idee dat rechten afhankelijk zijn van goed gedrag. Rechten worden geschenken die de staat kan afnemen als hij u lastig vindt. Dit betekent straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen, met name tegen mensen in de gevangenis, politiehechtenis, demonstranten.” Ze vindt ook het recht op een gezinsleven onder druk staat voor migranten. Ze noemt de plannen dan ook “wreed en racistisch”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Britten werken aan wet om bevelen van het Europees mensenrechtenhof naast zich neer te kunnen leggen”

  1. De actiegroepen zijn verbolgen dat rechten aanzien worden als geschenken die de staat kan afnemen????? Voor de gewone burger geldt dit al jaren, als je met de wagen te snel rijdt, wordt het recht op rijden ontnomen. Blijkbaar niet voor de immigrant, die heeft enkel rechten die niet mogen worden ontnomen.

  2. Mensenrechten, die in de naweeën van de WW II werden opgesteld om de vooroorlogse annomaliën weg te werken, worden nu schroomelijk misbruikt. Daarom duim ik voor de Britten, die zich niet langer aan die absurditeiten willen onderwerpen. Het primordiale ‘mensenrecht’ is toch in rust en veiligheid te mogen leven in je eigen land, in het land waar jouw voorouders begraven zijn. Hoog tijd om invasieve massas, die nu onder de vorm van compassie hier binnendringen, te stoppen. Ze komen om het hier over te nemen. Daarom STOP INWIJKING.

Plaats een reactie

Delen