Brusselse begroting dit jaar 1,49 miljard euro in het rood: "De paniek die sommigen soms zaaien, is onterecht"

Sven Gatz. Photo News

Uncategorized

Brusselse begroting dit jaar 1,49 miljard euro in het rood: “De paniek die sommigen soms zaaien, is onterecht”

Anton Schelfaut

De Brusselse begroting gaat dit jaar 357 miljoen euro extra in het rood. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de begrotingsaanpassing in de commissie Financiën van het Brussels Parlement. Toch is er volgens bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld) geen reden tot paniek. “We zitten niet in blakende gezondheid, maar de begroting is wel onder controle”, reageerde hij dinsdagochtend op Radio 1.

De coronamaatregelen, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de inflatie wegen zwaar op de Brusselse begroting. Het begrotingstekort voor 2022 stijgt van 1,13 miljard euro in de initiële begroting naar 1,49 miljard in de aangepaste begroting. Daarvan wordt 674 miljoen buiten de begroting gehouden, wat 103 miljoen meer is dan initieel gepland.

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld) benadrukte op Radio 1 dat de begroting onder controle is. “De paniek die sommigen soms zaaien, is onterecht”, zei hij. “Maar als we bepaalde zaken willen blijven doen, zullen er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden.”

Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert ziet “geen structureel probleem” met de Brusselse begroting. “Het is een kleiner gewest dat enorme inspanningen moet leveren, wat het niet makkelijker maakt”, zei hij op Radio 1.

(Lees verder onder de tweet.)

Oppositie kritisch

De oppositie is kritisch voor de regering. Volgens N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter is deze begrotingsaanpassing het toonvoorbeeld van een regering die er niet in slaagt om nog akkoorden te vinden. “Het enige waar de regering het nog over eens lijkt, is geld uitgeven dat er niet is”, hekelt ze. “De regering rolt van crisis naar crisis en slaagt er niet in om hier structureel op te reageren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Brusselse begroting dit jaar 1,49 miljard euro in het rood: “De paniek die sommigen soms zaaien, is onterecht””

  1. De Brusselse bierproever heeft het weer eens gezegd: de opvang van Oekraïense vluchtelingen weegt zwaar. De opvang van de andere ‘vluchtelingen’ weegt blijkbaar vederlicht.

Plaats een reactie

Delen