Conservatieven in opmars in Spanje

Twitter - @Santi_ABASCAL

Uncategorized

Conservatieven behalen absolute meerderheid in Andalusië

Carl Deconinck

De conservatieve Partido Popular (PP) heeft de absolute meerderheid gehaald bij de regionale verkiezingen van Andalusië. Onder leiding van Juan Manuel Moreno grijpt de PP nu de macht in een regio die historisch bekendstaat als een socialistisch bastion.

De Partido Popular heeft onder leiding van Juan Manuel Moreno een klinkende zege gehaald in Andalusië. Zijn partij haalde bij de verkiezingen 58 van de 109 zetels. Dat is een forse stijging in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2018. Toen haalde zijn partij maar 26 zetels. Hij kon toen wel de socialisten van de macht verdrijven via een coalitieregering. De socialisten waren er 30 jaar ononderbroken aan de macht.

Coalitiegenoot Ciudadanos kreeg de zwaarste klappen en verloor alle 21 zetels. De socialisten verloren er drie. De verkiezingen zijn er belangrijk omdat ze ook als een signaal gelden voor de nationale politiek. Eveneens opmerkelijk is dat Vox maar bescheiden kon winnen en ook niet nodig is om een meerderheid te vormen.

De extreem-linkse partijen – die behoren tot de United We Can-partij die op nationaal niveau in een coalitie met de socialisten zit – haalden nog slechts zeven zetels, tegenover de 17 in 2018.

Nationaal belang

De conservatieven lijken zo in staat om de mensen van Vox weg te houden, maar ook van links. “We hebben geschiedenis geschreven”, vertelde Moreno aan een grote menigte in Sevilla. “Ik wil deze nieuwe fase met nederigheid beginnen. Want wij van de PP Andalusië hebben veel verkiezingen verloren en zijn goed getraind in het accepteren van resultaten. Met deze dominante overwinning willen we sereen en nederig blijven, want dat is onze vorm van politiek.”

De nationale regering onder leiding van Pedro Sánchez komt zo onder steeds meer druk te staan. De volgende verkiezingen vinden plaats in 2023. Vooral op economisch gebied scoort de socialistische regering ondermaats. Omgekeerd lijkt de Partido Popular door een moeilijke periode te zijn gekomen, waar Alberto Núñez Feijóo de nieuwe voorzitter werd na een openlijke ruzie binnen de partij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Conservatieven behalen absolute meerderheid in Andalusië”

Plaats een reactie

Delen