Dana White: "Boksen is een mislukt bedrijf dat een absolute nachtmerrie is om te repareren"

Dana White. Shutterstock

Uncategorized

Dana White: “Boksen is een mislukt bedrijf dat een absolute nachtmerrie is om te repareren”

Carl Deconinck

Dana White is de voorzitter van de Ultimate Fighting Championship (UFC), de grootste MMA-organisatie ter wereld. Zijn organisatie is erg succesvol en maakt veel winst. Hij vindt dat de bokswereld met een groot probleem zit. Toch denkt hij niet dat hij veel kan betekenen.

White geeft aan dat hij zelf wel graag kijkt naar het boksen, maar hij zal geen pogingen meer wagen om de boel recht te trekken. Iets wat hij in het verleden wel nog heeft gedaan. In 2019 bijvoorbeeld probeerde hij via een nieuw initiatief, Zuffa Boxing, een antwoord te vinden op de uitdagingen in de sport. Maar dat draaide op niets uit.

“Elke keer als ik erover denk om iets met boksen te doen, denk ik: waarom zou ik mezelf dit aan willen doen?”, zei White op BLOCK Party. “Weet je wat ik bedoel? Waarom zou ik zelfs in deze nachtmerrie willen duiken?”

Er is een contrast tussen hoe White en de UFC omgaan met MMA en hoe bokspromotors boksevenementen runnen. Een groot verschil draait om de betaling van vechters, wat ertoe heeft geleid dat een aantal topvechters van de UFC de kans willen krijgen om tegen de grootste sterren van het boksen te vechten. Doorgaans verdienen de grootste namen in het boksen veel meer dan hun UFC-tegenhangers. Boksers hebben ook meer controle over hun carrière als het gaat om het selecteren van hun tegenstanders, zolang de promotors het eens kunnen worden over de voorwaarden van de deal. Omgekeerd heeft de UFC meestal de kaarten in beide aspecten in handen.

Cross-over

Conor McGregor, die op dat moment twee UFC-titels in handen had, bokste in 2017 tegen Floyd Mayweather om de grootste geldsom van zijn carrière te verdienen. Sindsdien zijn er een aantal van de grootste namen van de UFC op zoek geweest naar hun kans op een potentiële meevaller binnen de boksring. Huidig UFC-weltergewichtkampioen Kamaru Usman daagde zo Canelo Alvarez uit. UFC-zwaargewichtkampioen Francis Ngannou ging dan weer de ring in na het gevecht van Tyson Fury om tijdens het interview na de kamp een potentieel gevecht aan te wakkeren. White is geen fan van deze cross-overs en noemt ze “dom”.

Maar los van die ambities en grensoverschrijdende evenementen lijkt het erop dat White simpelweg geen bokspromotor wil zijn. “Het is een mislukt bedrijf dat een absolute nachtmerrie is om te proberen te repareren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Dana White: “Boksen is een mislukt bedrijf dat een absolute nachtmerrie is om te repareren””

Plaats een reactie

Delen