EU bereikt "historisch akkoord" over buitengrenzen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

EU bereikt “historisch akkoord” over buitengrenzen

Carl Deconinck

De buitengrenzen van Europa zijn al jaren een strijdpunt. Landen zoals Spanje, Italië en Griekenland krijgen buitensporig veel asielaanvragen te verwerken. De migratiedruk op die landen is al jarenlang bijzonder hoog. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde vrijdag echter een “historisch akkoord” aan. Daarbij hoort ook een herverdelingsplan van migranten.

Na jaren van getouwtrek hebben de EU-landen een doorbraak bereikt in het migratiebeleid. Zoals de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter aankondigde, werd tijdens een bijeenkomst in Luxemburg onder meer een “historisch akkoord” bereikt over een systeem voor de vrijwillige herplaatsing van vluchtelingen. Een deel van de “essentiële vooruitgang” is ook een sterkere bescherming van de buitengrenzen.

Een “grote meerderheid” van de staten is het eens geworden over de twee rechtshandelingen, aldus Darmanin. “In de komende dagen zullen het Franse voorzitterschap en de Commissie een bijeenkomst van het ‘Solidariteitsplatform’ organiseren om dit historische akkoord concreet vorm te geven”, schrijft hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Solidariteitsmechanisme

Volgens het Duitse persbureau dpa zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser dat Berlijn zou deelnemen aan een solidariteitsmechanisme om de mediterrane landen te ondersteunen bij de omgang met asielzoekers. Berlijn en Parijs zouden samen vooroplopen, antwoordde ze op de vraag hoeveel vluchtelingen Duitsland zou opnemen. Ze schatte dat tien tot twaalf landen zouden kunnen deelnemen. Het was onduidelijk of ze vluchtelingen zouden opnemen of op andere manieren hulp zouden bieden.

Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) reageerde via Twitter opgetogen op het akkoord: “Gefeliciteerd, dankzij een sterke samenwerking versterken we Europa!” Ze noemt het verder “een terugkeer naar een Schengenzone zonder controles aan de binnengrenzen”.

Ook de Nederlandse regering is blij. Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zegt dat er “meer zicht en grip” zal komen “op wie onze Unie binnen reist”.

(Lees verder onder de tweet.)

Screening

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) klinkt eveneens erg positief. Hij spreekt van “een doorbraak”. Concreet is er een politiek fiat om een akkoord te bereiken over de screening van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie en de invulling van de EURODAC-databank. Daartegenover staat dat ze zich inschrijven in een vrijwillige solidariteitsmechanisme tussen de lidstaten.

Mahdi wijst erop dat ook landen die in de kern van de Europese Unie liggen onder druk staan, niet alleen landen aan de buitengrenzen. “Het is goed dat lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen tegenover iedereen die onder druk staat”, oordeelt hij.

“De screening van de grenzen is daarbij cruciaal”, benadrukt Mahdi. “Betere screening betekent dat je de mensen niet zomaar laat lopen of doorlopen als het je goed uitkomt. Wat vandaag de dag eigenlijk gebeurt, is relocatie zonder afspraken en zonder goedkeuring. Door te screenen aan de buitengrenzen maak je de afspraak om mensen gecontroleerd te reloceren.”

“Maar zolang onze opvang vol zit, kan er geen extra inspanning geleverd worden”, besluit Mahdi. “Net zoals dat het geval is voor Nederland, waar 2.000 mensen in nood in een tentenkamp werden ondergebracht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “EU bereikt “historisch akkoord” over buitengrenzen”

  1. De landen aan de EU buitengrenzen hebben enkel de toeloop die ze op een deftige manier moeten leren kanaliseren.De landen met het interressantste sociale stelsel blijven uiteindelijk achter met de ‘gebakken peren’.Eigenlijk is er geen enkele reden om opgetogen zijn over dat akkoord,aangezien dat akkoord er geen enkele golddigger van zal weerhouden om het zo begeerde ‘win for life ‘ ticket proberen te bemachtigen via ons ‘woke’ staatsbestel…

  2. Amaai, whaw, tof, goed, en ze vinden allen dat ze knap werk hebben geleverd. Inderdaad, bravo! Hiermee hebben jullie bewezen dat jullie stommelings (alweer) het cordon discriminair hebben doorbroken en de eerdere terechte eisen van het Vlaams Belang hebben voltrokken. En wat gaat er nu veranderen in de praktijk? JUIST NIETS!

  3. Lachen geblazen! Er is nog nooit iets gelukt binnen de EU. Terug naar hooguit de EEG, anders een Belxit (of Vlaamxit) en uiteraard Nexit. Stevig gesloten binnengrenzen. Frau Von Der Leyen gaat maar met haar houten Winnetou geweertje aan de Frontex buitengrenzen van Fort Europa staan.

  4. Ze kloppen zich op de borst na een pyrrusoverwining onze helden van de cretinocratie. Niets over uitwijzing of terugsturen van mensen die illegaal de unie betreden. Niemand vraagt herverdeling maar uitwijzigingen van illegalen en een terugkeerbeleid voor wie hier al is maar niet wil of kan aarden hier.

  5. Het feit dat er morgen verkiezingen zijn in Frankrijk heeft hier niets mee te maken, maar dan ook niks.
    Je moet al een notoir slecht karakter en subversieve EU hater zijn om nog maar te durven denken en suggereren dat deze historische dode mus moet dienen om de partij van Macron meer stemmen en parlementszetels te bezorgen.
    IS trouwens een hoogstaand akkoord van de historische onderste plank. Alles vrijwillig en vrijblijvend en niet minder dan 10 à 12 van de 27 lidstaten doen mee. Enfin meedoen, België en Nederland zullen wel tekenen maar zeggen nu al dat onze herbergen, correctie onze shisha bars en theehuizen, vol zitten.
    In NL al zo erg dat ze hun nieuwe hoogopgeleide kansparels in tenten moeten leggen. Zijn daar soms onze Vlaamse tenten, bestemd voor de zomerkampen van onze jeugdbewegingen, naar toe ??? Of zijn dat gedachten van een subversief slecht karakter, die de betekenis van ‘historisch’ niet kent ?

Plaats een reactie

Delen