Emmanuel Macron met de handen in het haar na moeilijke verkiezingsuitslag, Frankrijk vreest "Belgische toestanden"

Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk vreest “Belgische toestanden” na parlementsverkiezingen

Carl Deconinck

De partij van de herverkozen Franse president Macron kreeg met de parlementsverkiezingen afgelopen zondag een grote oplawaai. Het verloor meer dan 100 zetels en daarmee ook de absolute meerderheid. Nu moet het op zoek naar bondgenoten om een beleid te voeren, maar dat is verre van evident. Franse media schrijven zelfs te vrezen voor “Belgische toestanden”.

Macron is vandaag in gesprek met zijn politieke rivalen om in te schatten hoe de politieke toekomst van Frankrijk eruit zal zien. Nu hij zijn meerderheid kwijt is, zal hij hun hulp nodig hebben bij belangrijke dossiers. De vraag is nu hoe dat vorm zal krijgen. Zowel het patriottische kamp van Rassemblement National (RN) als het verzamelde kamp van links, extreemlinks en groenen staan niet bepaald te springen om te gaan samenwerken met Macron.

Om een meerderheid te hebben in het parlement heeft Macron 44 extra zetels nodig. Voorlopig lijkt de centrumrechtse partij van Les Republicains de meest voor de hand liggende kandidaat om mee samen te werken. Hoewel die achteruitgingen in vergelijking met de vorige parlementsverkiezingen, deden ze het een pak beter dan in de presidentsverkiezingen onder Valérie Pécresse. Toen haalde het zelfs de kiesdrempel niet. Nu weerstonden ze de druk van rechts en het centrum. met hun 61 zetels spelen ze weer helemaal mee.

De grootste winnaar van de verkiezingen, Marine Le Pen, gaf aan dat ze bereid is om te spreken met Macron. Zij hamert er daarbij op dat haar partij, RN, de grootste politieke oppositiepartij in het parlement is. Ze wil dat hun boodschap nu gehoord wordt op enkele gebieden die voor hen erg belangrijk zijn. Ze vindt dat de Franse kiezer erg duidelijk is geweest en Macron zijn agenda moet bijsturen.

(Lees verder onder de Tweet.)

Op links is men intussen zeer verdeeld. Mélenchon liet al weten dat hij niet met Macron wil praten, terwijl de leden van zijn linkse coalitie, Nupes, dat wel willen. De leider van de socialisten, Olivier Faure en die van de communisten, Fabien Roussel, varen op die manier een andere koers. Ze vertelden eerder al, samen met de groenen, dat ze geen eenheidsgroep willen vormen in het parlement. Nochtans stelde de partij van Mélenchon dat voor: dan zouden ze de grootste oppositiepartij zijn en zou RN geen aanspraak kunnen maken op sommige belangrijke posten.

Geweigerd ontslag

Macron zelf is dus volop op zoek naar een oplossing. Binnen zijn eigen kamp bood premier Elisabeth Borne haar ontslag aan. Nochtans was ze pas recent aangesteld in die functie. De aanstelling kwam er omwille van de nood naar een meer links profiel, maar nu zou Frankrijk dus weer meer nood hebben aan een rechts bestuur, zo lijkt het. Macron weigerde het ontslag alvast.

Een andere optie is om nieuwe verkiezingen te organiseren. Dat zou relatief makkelijk kunnen gebeuren. Maar dat zou neerkomen op de politiek die het signaal van de kiezer afwijst. Als de uitslag bovendien hetzelfde zou blijven, komt hij geen stap verder en zou hij dus een nieuwe nederlaag leiden. Wat wel zou kunnen is een tijdje onderhandelen en het falen daarvan op de anderen afwentelen. Dan zouden op termijn nieuwe verkiezingen wel kunnen.

https://redactie.palnws.be/2022/06/marine-le-pen-laat-voorzitterschap-rn-schieten-om-zich-te-wijden-aan-parlementair-werk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Frankrijk vreest “Belgische toestanden” na parlementsverkiezingen”

  1. Dat ‘verrassende’ op zich is ook wel een ‘Belgische toestand’. Iemand die wat verder kijkt en leest dan de gestroomlijnde Europese media zal wellicht minder verrast zijn. Macron gaat het ‘inschatten’. Te laat, zo is te vrezen. Of te bejubelen, al naargelang vanuit welk standpunt men er naar kijkt.

  2. porno-sander is zijn vriendje macron kwijt.Die ligt in de lappenmand.De burgers willen geen migranten meer in hun land.Quickie stickie is nog vlug enkele terroristen gaan halen vooraleer hij onder de kiesdrempel verdwijnt;er moet toch nog iemand stemmen op de vld.

  3. Het wordt weer duidelijk wat buitenlandse media denken over het ineen geknutselde België, waar politiek loodgieterswerk als staatsmanschap beschouwd wordt. Graag een nette splitsing voor dit gecompliceerd landje, en laat de Walen hun eigen pot koken.

  4. Het eerste wat ik gedaan heb toen ik vernam dat Frankrijk weer voor dat bankiertje heeft gestemd, Fortis Bnp Paribas vaarwel gezegd. Mijn geld gaat niet meer naar dat clubje Eurofielen.

Plaats een reactie

Delen