Franse advocaten verdienen miljoenen aan asielrecht

Shutterstock

Uncategorized

Franse advocaten verdienen grof geld met asielrecht

Carl Deconinck

Gespecialiseerde advocatenbureaus in Frankrijk doen goede zaakjes dankzij het asielrecht. Advocaten die pleiten bij de Nationale Asielrechtbank (CNDA) verdienden in 2021 samen een dikke 21 miljoen euro.

Frankrijk kent, net zoals België, een gulle regeling voor asielzoekers en hun advocaten. “Als uw financiële middelen onvoldoende zijn voor uw proces, kunt u profiteren van financiële hulp van de staat, de zogenaamde rechtsbijstand. Uw procedurekosten worden dan geheel of gedeeltelijk gedekt.” Hiervoor is vorig jaar meer dan 21 miljoen euro uitgetrokken voor de verdediging van migranten alleen al voor de Franse Nationale Asielrechtbank (CNDA). Een record sinds het begin van de migratiecrisis in 2015.

Bedrag zal in toekomst alleen maar stijgen

Het niveau overtrof in 2021 dat van 2019, dat op iets meer dan 17 miljoen euro stond. Daarbij komt nog de procedure die is ingeleid in Mayotte. Dat is een verafgelegen departement in de Indische Oceaan dat onder constante migratiedruk staat. Deze uitgaven voor 2021 bereikten vorig jaar 480.000 euro. 

In het totaal deelde Frankrijk vorig jaar maar liefst 21,6 miljoen euro aan honoraria uit aan advocaten die belast zijn met de verdediging van asielzoekers. Experts denken dat dit lucratieve bedrag in de toekomst nog zal stijgen.

Gelijkaardig probleem in België

In het recente verleden was er ook in België een advocatenprobleem bij migratiekwesties. Zo kopte De Morgen in 2016: “Pro Deo: gedaan met eindeloos procederen”. Toen was er een trend bij Pro Deo-advocaten die asielaanvragen moesten behandelen.

Uit profileringsdrang besloten die advocaten toen geweigerde asielaanvragen eindeloos lang aan te vechten, met ernstige problemen tot gevolg. Het kostte de staat enorm veel geld: geweigerde asielaanvragen, die zonder enige vorm van hoop tot toelating waren, moesten keer op keer opnieuw voor de rechtbank komen. Advocatenbureaus verdienden daar ook grof geld aan. Maar ook voor asielzoekers was dat negatief: advocaten bleven hen valse hoop geven waardoor ze na die ellenlange procedures zelf ook verweesd achterbleven.

https://redactie.palnws.be/2021/12/verzekeraars-zien-te-veel-fouten-bij-franstalige-advocaten-pure-nonchalance/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Franse advocaten verdienen grof geld met asielrecht”

Plaats een reactie

Delen