De Hongaarse Minister van Justitie Judit Varga - Afbeelding: Shutterstock

Judit Varga (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Hongaarse justitieminister Varga (Fidesz) zakt donderdag af naar Antwerpen

Wannes Neukermans

De ID-partij, de Europese koepelpartij van onder meer het Franse RN van Marine Le Pen en het Vlaams Belang, houdt donderdag een grootschalige bijeenkomst in Antwerpen. Opmerkelijk: daar komt ook een grote delegatie van Fidesz naar toe, de partij van Hongaars premier Viktor Orban. De laatste maanden en jaren groeien ID en Fidesz dichter naar elkaar toe, sinds Fidesz geen deel meer uitmaakt van de EVP. Bij de prominente Fidesz-gasten donderdag is Judit Varga, de omstreden minister van Justitie in Hongarije.

De ID-partij (Identiteit en Democratie), de Europese koepelpartij waar onder meer het Vlaams Belang, de PVV (Nederland), Lega (Italië) en FPÖ (Oostenrijk) lid van zijn, houdt donderdag een grootschalige meeting in Antwerpen. Bij de sprekers zijn onder meer Rassemblement National-voorzitter Jordan Bardella, PVV-kopman Geert Wilders, maar ook justitieminister Judit Varga (Fidesz). Dat is opmerkelijk, want Fidesz maakt vooralsnog geen deel uit van de ID-partij.

Eiste uitzondering op olie-embargo

Varga is geen onbesproken figuur. Zo verdedigde Varga ten aanzien van de Europese Commissie een pro-Hongaarse uitzondering inzake het olie-embargo tegen Rusland. De Commissie bood Hongarije zo eerst een klein uitstel, maar dat werd afgewezen. “Eerst oplossingen voor Hongarije, dan pas sancties”, zo klopte Varga op tafel. Hongarije, samen met Slovakije en Tsjechië kregen finaal de uitzonderingen die ze wilden.

Als justitieminister is ze tevens de architecte van de juridische hervormingen die Hongarije doorvoert en als dusdanig werd ze ook al meermaals geviseerd door de EU-politici en West-Europese reguliere media, die vaak beweren dat Hongarije de rechtsstaat afbreekt. Varga beet evenwel fel van zich af vorige maand. Boedapest is standvastig en is niet van plan om de wil van de Hongaren te ontkennen om Brussel te plezieren, reageerde Varga nadat de ‘artikel 7-procedure’ werd opgestart. De Europese Unie voorziet die procedure tegen lidstaten wanneer die de beginselen van vrijheid, democratie en de rechtsstaat afbreken.

“De meest belangrijke boodschap is diegene die de Hongaren zelf op 4 april gaven”, verklaarde ze aan Euronews. Fidesz behaalde tijdens de verkiezingen van 4 april een klinkende overwinning met een tweederdemeerderheid in het parlement. “Onze mensen volgen ook Europese berichtgeving en hun reactie op de artikel 7-procedure was duidelijk; ze steunen de Hongaarse regering en het beleid van de regering in verband met de EU en rechtsstatelijkheid.”

De ID-meeting vindt nu donderdagavond plaats in de Antwerpse Handelsbeurs. Volgens het Vlaams Belang en ID zijn de meeste toegangsplaatsen reeds ingenomen.

https://redactie.palnws.be/2021/03/partij-van-viktor-orban-trekt-zich-terug-uit-europese-fractie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

17 gedachten over “Hongaarse justitieminister Varga (Fidesz) zakt donderdag af naar Antwerpen”

  1. Judit Varga is net zoals de Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó een persoonlijkheid die de corrupte lapzwanzen van de Europese Commissie en dito parlement in elke discussie in perfect Engels onder de mat veegt. Als Verhofstadt, Van Rompuy destijds, Frans Timmermans, Von Der Leyen e.a. hun bek opentrekken overvalt mij steeds plaatsvervangende schaamte.

  2. Ik was aanwezig.en er was geen sprake van rechts of links ,maar van democratie in de echte naam .voor en door de bevolking.heb daar geen agressie of Molenbeekse toestanden gezien . iedereen was vriendelijk en gastvrij en beleefd.ik was er bij.handelsbeurs.was wel warm.maar er was een perfecte horeca dienst.

Plaats een reactie

Delen