N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Hoofdredactrice De Tijd: “Belgische structuren in huidige vorm werken niet meer”

Anton Schelfaut

“De Belgische structuren in de huidige vorm werken niet meer.” Dat schrijft Isabel Albers, hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo, in haar wekelijkse commentaar. Daarin hekelt ze het “oeverloze getalm” van de regering-De Croo en het gebrek aan echte hervormingen.

In het commentaar stelt Albers het uitblijven van een pensioenhervorming, een arbeidsdeal en een akkoord over de koopkracht aan de kaak. “Het oeverloze getalm speelt zich af tegen een achtergrond van een almaar zorgwekkender inflatie”, schetst Albers. Volgens haar heeft de Vivaldi-regering “met neuzen in zeven richtingen” geen lessen getrokken uit de fouten van de jaren zeventig.

Voorts wijst Albers erop dat op Malta na geen enkele Europese lidstaat op een groter begrotingstekort afstevent dan België. “Geen van de zeven partijen lijkt nog een zaak te maken van het in de hand houden van een begrotingstekort”, hekelt ze. Bovendien bedraagt de schuld momenteel 108,4 procent van het bruto binnenlands product of 549 miljard euro. Daarmee zit België in een “uiterst slechte positie”.

“Vivaldi wou tonen dat België werkt, maar almaar meer bewijst de federale regering het tegenovergestelde”, oordeelt Albers. “Een akkoord met kleine stapjes voor 21 juli moet het gezicht van De Croo redden, maar in de plaats van echte hervormingen die de sense of urgency begrijpen, zien we verlamming.”

Nog meer regionalist

Tot slot verwijst Albers naar enkele uitspraken van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne in een interview met L’Echo. Die moeten aantonen dat ook bij de Franstaligen begint te dagen dat “de Belgische structuren in de huidige vorm niet meer werken”.

In het interview verklaarde Dermagne onder meer dat hij “nog meer regionalist is geworden” sinds hij in 2020 in de federale regering is gestapt. “Bevoegdheden kunnen beter beheerd worden op regionaal niveau om communautaire spanningen in een reeks dossiers te vermijden”, aldus de Franstalige socialist.

Dermagne maakt zich sterk dat de Franstaligen bij een nieuwe staatshervorming in 2024 niet langer “demandeurs de rien” zullen zijn. “We moeten voorbereid zijn”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Hoofdredactrice De Tijd: “Belgische structuren in huidige vorm werken niet meer””

  1. Dermagne zegt we zullen niet meer degene zijn die niets vragen .Hun hele leven hebben ze niets anders gedaan dan geld gevraagd aan de Vlaming die Walen .Stelletje luie profiteurs trek toch zelf uw plan

  2. Pijnlijk dat een hoofdredacteur van de tijd daar pas in 2022 achter komt
    dat Belgie niet werkt. De gewone man weet wel beter, vanaf 1830
    werkt Belgie de Vlamingen tegen.
    Er is maar één oplossing en dat is een onmiddellijke splitsing.

  3. Sommige partijen willen gewoon die schuld nóg verder laten ontsporen om de volgende regering in 2024 met die bodemloze put op te zadelen,wetende dat ze er dan zelf toch niet meer bij zullen zijn.Intussen hopend om in 2028 als grote redders des vaderlands langs de grote deur terug binnengehaald te worden en tevens bepaalde politieke tegenstanders voor ettelijke jaren uitgeschakeld te hebben.

  4. Een coronacrisis, een oorlog en een wereldwijde economische crisis zal onze politici niet aanzetten, uit schrik hun postje in gevaar te brengen bij de volgende verkiezingen, om de nodige maatregelen te nemen om maar eenvoudig te anticiperen op hetgeen nu gebeurt. Bovendien sputtert de Vlaamse motor evenzeer en kunnen men hier niet meer het nodige geld blijven ophoesten om de hangmatten in Wallonië en Brussel ook te blijven ondersteunen, om het nog niet te hebben over decennia armoede die hier voet aan wal krijgt en evenzo moet worden onderhouden. Een regering die evenzo 1 op 3 Vlamingen, die 80% van de omzet van het land draaien en 75% van alle facturen betalen, dan nog compleet uitsluit van enige dialoog, laat staan aan participatie in het beleid, is gedoemd zichzelf op korte termijn op te doeken. De gewone werkende mens zag dit al langer aankomen maar ook Alberts, één van de weinige media figuren die nog relatief neutraal is, zag de bui al langer hangen met vivaldi. Zeker als haar blad gespecialiseerd is in financieel beleid. Vivaldi had er nooit mogen komen, en al zeker niet in de configuratie zoals ze nu is met een minderheid van Vlamingen, een hoopje verloren partijen die enkel op postjes uit waren. Vlaanderen doet het evenmin goed, want daar hebben ze zich nu echt gespecialiseerd in hun eigen mensen de duivel aan te doen: woonbonus afgenomen, digitale meter, capaciteitstarief, van de pot gerukte snelheidsbeperkingen, verplicht elektrisch rijden, boeren pesten, onderwijs om zeep…de Vlaming gelooft steeds minder in het motto “wat we zelf doen doen we beter”, het is nu eerder “wie we zelf pesten, pesten we beter”. Ook dit reflecteert zich in een afkeer dat doorsijpelt tot op het federale niveau. Een paar richtlijnen voor post 2024, want voordien zal niemand iets durven ondernemen uit schrik voor hun postjes: beloon wie werkt, ook deze die al op pensioen zijn moeten gaan, straf wie niet werkt, stop met armoede binnen te halen en kies uw migranten in functie van de jobs die openstaan, iedereen betaalt zijn eigen facturen, wie hulp nodig heeft wordt geholpen beperkt in tijd en geeft wie gewerkt heeft een menswaardig pensioen, en elke Belgische stem heeft hetzelfde gewicht…

  5. Belgische structuren die niet werken zal de Walen worst wezen. De mossel Vlamingen hebben destijds vetorechten geschonken aan de Franstaligen en houden de Walen en de Brusselaars aan de baxter via alimentatie transferten. Conclusie: de oplossing van het probleem ligt bij de Vlaamse politieke partijen (meerderheid) in het parlement en begint met de afschaffing van het cordon sanitaire. Maar vermits Vlaamse (beleid) politici egoïsten en individualisten zijn die elkaar het zonlicht niet gunnen blijven ze lustig verder collaboreren met Franstalig België. Gloria Belgica zeggen de Vlaamse particraten.

  6. Wij kunnen art. 35 van de grondwet toepassen zodat na 200 jaar bevoogding (op acht jaar na) ons Vlaanderen-land eindelijk een toekomst kan hebben in de kunstmatige natiestaat. Laat ons eendrachtig ervoor gaan !

  7. Albers draait gewoon langs de hete brei heen. De dag dat ze geen gesubsidieerde hoernalist meer is en het verboden woord “splitsing” in de mond durft te nemen, zal mevrouw Albers stijgen in mijn achting. Niet eerder!

Plaats een reactie

Delen