Provinciaal domein De Nekker in Mechelen (PhotoNews)

Uncategorized

In beeld: Recreatiedomeinen kreunen onder overlast

Wannes Neukermans

Het was afgelopen weekend weer prijs in recreatiegebied Blaarmeersen in Gent. Het goede weer lokte opnieuw een overvloed aan dagtoeristen uit onder andere Brussel naar daar. Er ontstonden opnieuw conflicten tussen jongeren en de politie moest er zelfs een pv opstellen voor dierenmishandeling. Maar ook in provinciaal domein De Nekker in Mechelen werd de massacapaciteit bereikt. Heethoofden zorgden er voor opstootjes, vechtpartijen en agressief gedrag.

Op een video uit de Blaarmeersen in Gent is te zien hoe een twintigtal jongeren een grote karper uit het water sleurt en er zelfs een glijbaan mee afgaat. De politie stelde een pv op voor dierenmishandeling. Dit is slechts één van de vele incidenten die plaatsvond in Gent. Op een gegeven moment moesten de redders zichzelf zelfs opsluiten in de wachttoren, omdat bezoekers zich tegen hen hadden gekeerd.

Intussen is er beslist om voortaan niet meer dan 4.500 bezoekers toe te laten, minder dan de helft van het aantal bezoekers van afgelopen zaterdag. Maar of dat zal helpen, is nog maar de vraag. Het is namelijk geen alleenstaand probleem. Ook in Mol en Mechelen waren er zaterdag heel wat amokmakers aanwezig. Intussen wordt de vraag naar maatregelen op provinciaal of zelfs nationaal niveau steeds groter.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1538509674122723329?s=20&t=-wnBy_2UDQq8eA55tfXv4w

Na een voetbalwedstrijd die plaatsvond in het Jef Mermansstadion van City Pirates in Merksem, tussen FC Antje en Aalst, is het zaterdagavond tot een massale vechtpartij gekomen. Een honderdtal supporters en lokale jongeren gingen met elkaar op de vuist, nadat supporters met stokken en stoelen begonnen gooien. Naar eigen zeggen kwamen de Antwerpse jongeren tussen toen Aalsterse supporters onderling begonnen te vechten, en is de situatie toen geëscaleerd.

(Lees verder onder de Tweet.)

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1538426578207748096?s=20&t=-wnBy_2UDQq8eA55tfXv4w

Ook in provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen liep het flink fout. Zaterdagnamiddag riepen ze al op om niet meer naar het park af te zakken omdat de maximumcapaciteit was bereikt. Honderden mensen kregen geen toegang meer en moesten terugkeren. Er deden zich in het domein ook verschillende vechtpartijen voor. Ook aan de poorten werd het op een gegeven moment onrustig, toen jongeren hun ongenoegen begonnen te uiten omdat ze niet binnen mochten. De politie beweert echter dat grote incidenten uitbleven.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1538539157596917760?s=20&t=-wnBy_2UDQq8eA55tfXv4w

Nationale plaatsverboden

Intussen vragen steeds meer uitbaters van recreatiedomeinen naar oplossingen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gaf al aan te willen bekijken of een nationaal toegangsverbod mogelijk is voor amokmakers. Een dergelijke maatregel bestaat momenteel al voor voetbalhooligans.

Antwerps gouverneur Cathy Berx stelt voor om samen te zitten met alle actoren om te bekijken hoe ze het deze zomer zullen aanpakken. “Een wonderoplossing bestaat helaas niet. Een goed initiatief is dat van Vlaams minister Peeters om samen met lokale besturen te gaan kijken naar meer plaatsen waar mensen in open water kunnen zwemmen.” Daarnaast vindt ze dat er opnieuw moet gekeken worden naar een alcoholverbod. “Als het echt heel warm is en mensen te veel alcohol drinken, is de kans op onrust en amok veel groter.”

https://redactie.palnws.be/2022/06/waarom-het-zo-fout-loopt-met-jonge-relschoppers-uit-brussel/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

25 gedachten over “In beeld: Recreatiedomeinen kreunen onder overlast”

  1. Diagnoses stellen nadat de feiten zich hebben voorgedaan, één van de sterke punten van de politiekers. Zo kan Jan-met-de-pet het ook en die wordt er niet eens dik voor betaald. De oorzaken zijn gekend, de daders meestal ook, maar de maatschappelijke gevoeligheden liggen zo hoog dat men tijd probeert te winnen door diagnoses te stellen. Waarom niet nog een pak commissies in het leven roepen om een en ander eerst nog eens te onderzoeken/evalueren? Tegen dat die hun huiswerk afgeleverd hebben is de zomer voorbij en wenkt een of andere nieuw uitgevonden coronavariant om aandacht. Zo draait het rad van perpetuum mobile zijn rondjes door.

  2. Laat ons als gewone brave mensen daar allemaal wegblijven, zodat enkel omokmakers er vertoeven. België het beloofde land. In sommige afkomatlanden rotten ze weg in hun cellen als ze geen hulp krijgen van buitenaf, en hier kunnen ze hun gang gaan in de domeinen. De rol van de wet is nu om crapuul te verdedigen. Een zeer ontevreden Belg.

  3. Ik zie geen probleem hoor. De laatste 3 generaties inwoners van Antwerpen, Mechelen en Gent hebben er zelf voor gekozen om alles wat Christelijk erfgoed is te verlaten, alles wat Vlaams traditioneel is te verbannen en hun kinderen op te voeden zodat ze de overheid hun hele leven regelde. De dop zat goed, de sociale huurwoningen waren er in overvloed, de ziekenkas, vakbond en zorgstaat was belangrijker dan het sociale weefsel van de samenleving. Ik rij wel 30min naar Zeeland waar de kerktorens het uur aangeven, de mensen mekaar groeten op straat en waar ik verse wilde oesters op de BBQ kan gooien bij laagtij en waar niemand een probleem maakt van de verse cocktails die ik op het strand maak. Y’all made your bed, now sleep in it.

  4. Ach ja, problemen met getinte allochtonen op recreatie domeinen zijn geen nieuws meer maar een zekerheid. We kunnen dus alleen maar hopen dat de meeste naievelingen daar aanwezig van die linkse ‘refugees welcome’ deugmensen a la Marthake Balthazar zijn die hoognodig eens met hun zelfvoldane snuit door de multicul beerput gewreven moeten worden. Deze problemen zullen niet opgelost worden, ze worden zelfs niet eens benoemd! We kunnen alleen maar hopen dat de ketel over zal koken dus dit soort incidenten zijn al bij al een goede zaak

  5. Overlast? Is dat de nieuwe benaming voor multiraciaal “inclusief” feest. Eerst de grenzen open zetten voor de fine fleur van Afrika en de islamitische landen en nu komen klagen. Die allochtone (IS) knokploegen zingen toch maar hun lijflied “Vrolijke, vrolijke vrienden dat zijn wij”.

  6. Waarom steeds met dat vingertje wijzen? Het merendeel van die rellen zijn ongetwijfeld uitgelokt door de superieure blanke middenklasse aldaar aanwezig. Als achteruit gesteld lid van de samenleving, weliswaar kansenparel genoemd, in aanraking komen met een peil van beschaving en intelligentie die voor de meesten van hen nooit haalbaar zal zijn moet enorm confronterend zijn en bijna vanzelfsprekend een reactie uitlokken. Dat deze dan cultureel verbonden is zullen we moeten leren accepteren aangezien onze beleidsmakers deze cultuur boven die van ons eigen prefereren. Of je kan in 2024 ook op het VB stemmen natuurlijk:-)

  7. Het moet niet altijd kommer en kwel zijn dat ons bereik,
    met grote vreugde vernam ik dat Calvo een ereteken van ridder
    gekregen heeft voor zijn uitmuntende politieke prestaties.
    We kunnen dus allen met goed gemoed gaan slapen.

Plaats een reactie

Delen