Invoering correctief referendum in Nederland sneuvelt: "Zorgt voor polarisatie"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Invoering correctief referendum in Nederland sneuvelt: “Zorgt voor polarisatie”

Carl Deconinck

Een referendum of volksraadpleging is voor velen het toppunt van democratie: de burger kan zelf beslissen over een bepaald onderwerp. Politieke partijen in Nederland beloofden voor de verkiezingen om een correctief referendum in te voeren. Maar na de verkiezingen keerden enkele partijen op hun stappen terug. Het wetsvoorstel sneuvelt zo in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Leijten diende een initiatiefwet in zodat burgers landelijke wetten of besluiten van gemeenten en provincies ongedaan zouden kunnen maken of bekrachtigen. Vóór de afgelopen verkiezingen stemden Tweede en Eerste Kamer al in met dit voorstel. Maar omdat het gaat om een wijziging van de grondwet, moet er na de verkiezingen nog een keer over worden gestemd. Daar is er een tweederdemeerderheid voor nodig en die is er niet. VVD, CDA en SGP zijn tegen en die partijen hebben samen 51 van de 150 zetels.

Leijten probeerde er nog een oplossing voor te vinden door het wetsvoorstel op te splitsen. Dan zouden er twee voorstellen op tafel liggen. Een correctief referendum op lokaal niveau en een op landelijk niveau. Voor de invoering van het correctief referendum op lokaal niveau leek er wel nog een vereiste meerderheid mogelijk. Maar finaal veranderde de christendemocratische CDA van mening. Volgens Kamerlid Inge van Dijk zorgt een referendum “voor polarisatie“. Ze heeft liever dat burgers vooraf meepraten via burgerraden. De lokale afdelingen van haar partij zouden ook massaal tegen zijn.

Politiek is tegen

Veel tegenstanders van referenda zeggen dat die niet passen in een representatieve democratie. Volksvertegenwoordigers nemen daarin besluiten namens de kiezers. Bovendien zouden onderwerpen veel te ingewikkeld zijn om via referenda te beantwoorden en maakt men zo het komen tot een compromis moeilijk. Nederland heeft nog nooit een correctief bindend referendum gehad. Op politiek niveau is dit de derde poging om het in te voeren.

Wel kende het tussen 2015 en 2018 een raadgevend referendum. Het Nederlandse volk stemde toen twee keer. De eerste keer stemde het tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Bij het laatste referendum stemde men tegen de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De regering legde telkens de uitslagen naast zich neer. Minister Kajsa Ollongren (D66) zorgde voor de afschaffing van het raadgevend referendum.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

14 gedachten over “Invoering correctief referendum in Nederland sneuvelt: “Zorgt voor polarisatie””

  1. Waarom zou wat in Zwitserland wél lukt, hier niet lukken. De Elite weet al lang dat ze aan het regeren is tegen de meerderheid van de bevolking en dat de opinie van die bevolking op sommige belangrijke thema’s diametraal staat tegen de politieke besluitvorming. Ik geef een voorbeeld. Het is niet omdat je op Vooruit stemt omwille van koopkracht, dat je per sé tegen het migratiestandpunt van het Vlaams Belang bent. Wanneer nu een referendum wordt georganiseerd over het thema migratie, is er veel kans dat die Vooruitstemmer wel degelijk zijn voorkeur zal uitspreken voor een Vlaams Belang standpunt. En dat schrikt onze elite af. Eenmaal de particratie doorbroken en er een echte democratie komt zal de elite geconfronteerd worden met haar wereldvreemdheid, hooghartigheid en narcisme. En dát maakt het voor politiekers zo moeilijk om een referendum te aanvaarden.

  2. De moraalridder die het woord democratie steeds in de mond nemen, stemmen ofwel tegen het advies of stemmen tegen referenda? Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen het volk, net zoals hier onverkozen idiote partijsoldaatjes… Hoelang nog?

  3. Het referendum is sinds D666 aan de absolute macht is gekomen al enkele jaren geleden gesneuveld. Wat wil je met een kabinet en talloze WEF-leden, waar Maxima en Willem ook lid van zijn, naast Bilderberg. En Rob Jetten is ook nog eens lid van de Rockefellers! De agenda van Klaus S en de EU moet worden uitgevoerd! De partij van Baudet ontdekte dan weer via de Wet O.V.B. dat minister Kaag allerlei agrarische contracten heeft gesloten via het WEF, dus geen privé boeren meer, maar grote staats landbouw coöperaties. Nederland gaat regelrecht steeds verder richting dictatuur, een overbevolkte

  4. Juist, referenda of volksraadplegingen zorgen voor enorme polarisatie. Beste voorbeeld is Zwitserland. Is geen toeval dat daar het toppunt van polarisatie (sneeuw en ijs) ligt. Zwitserland telt maar liefst 48 bergtoppen die hoger zijn dan 4000 meter. Brrr.

  5. Een referendum is pas democratisch. Je vraagt over delicate onderwerpen de mening van het volk. Politici en vooral parlementairen volgen wat de partijleiding denkt en dat komt meestal niet overeen met de mening van het volk. Die mening zou nochtans door parlementairen vertolkt moeten worden. Politici zijn gewoon bang van hun kiezers.

  6. Doet denken aan Verhofstadt destijds met zijn burgermanifesten waarin hij bindende referenda beloofde. Hebben we na de verkiezingen niets meer van gehoord. Nu besteedt hij zijn door ons duur betaalde tijd met het bestrijden van regimes en politiekers die hun verkiezingsbeloften wél houden: G.B. met de Brexit, Hongarije waar één partij (Fidesz) tegen de verenigde oppositie in de volstrekte meerderheid behaalde. Gewoon door te doen wat ze gezegd hebben.

Plaats een reactie

Delen