Joe Biden wil Amerikaanse grondrechten inperken

shutterstock

Uncategorized

Joe Biden wil wapenbezit in VS beperken

Carl Deconinck

Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, wil de Amerikaanse wapenwetgeving verstrengen en zou daarmee raken aan het beroemde Second Amendment. Dat grondwetsartikel geeft de Amerikanen het uitgebreide recht om (vuur)wapens te bezitten.

Naar aanleiding van een aantal recente schietpartijen hield Biden een speech waarin hij aangaf dat het recht op wapenbezit volgens hem niet absoluut is. Hij wil dat het Amerikaans Congres opnieuw een verbod uitvaardigt tegen zogenaamde ‘aanvalswapens’. Tussen 1994 en 2004 was er namelijk al eens zo’n verbod van kracht. Cijfers tonen echter aan dat er in die periode toch nog zo goed als evenveel incidenten voorvielen met zwaar wapentuig.

De Amerikaanse president wil de minimumleeftijd waarop iemand een wapen kan kopen tevens optrekken naar 21 jaar. Daarnaast wil hij dat er wetgeving komt die wapens uit de handen van bepaalde individuen moeten houden. Achtergrondcontroles zouden daarvoor uitgebreid worden. Die controles bestaan al langer, maar de afgelopen jaren hielden die de schutters niet tegen. Democratische staten zoals California en Illinois hebben heel wat dergelijke wetten, maar beide staten halen geregeld het nieuws met schietpartijen. Vooral Chicago in Illinois is berucht voor het vele, dodelijke wapengeweld.

Controle

Biden wil ook producenten van wapens kunnen vervolgen voor schietincidenten. Hij sprak verder van wetten voor “veilige opslag” en persoonlijke aansprakelijkheid voor het niet opbergen van wapens. Dat stuit op kritiek bij Republikeinse politici.

De Republikeinen zijn tegen een inperking van het wapenbezit. Zij vinden het hun grondwettelijk recht om wapens te mogen bezitten. Het enige waar Biden mogelijk wel steun bij hen voor kan vinden is zijn oproep om meer in te zetten op mentale gezondheidszorg. Daar is iedereen het over eens dat er iets fout loopt. De meeste massaschutters hadden namelijk mentale problemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over “Joe Biden wil wapenbezit in VS beperken”

  1. Nooit wordt de vraag gesteld waarom de stichters het second amendment in hun grondwet hebben opgenomen. Het antwoord op die vraag zou de discussie nochtans vereenvoudigen.

  2. In de USA is het véél te makkelijk om aan zware vuurwapens te geraken zonder degelijke background check.Zolang de databanken van de plaatselijke politiediensten niet gelinkt worden aan die van de FBI,zullen er ALTIJD psychopaten,idioten en gangsters door de mazen van het net glippen.En los daarvan,een totaalverbod op vuurwapens zal zowiezo al niks uithalen,want criminelen vinden altijd wel een achterpoortje om ze te verwerven.Kijk maar naar de aanslagen van de laatste paar jaren in de EU,daar was geen enkel vergund vuurwapen bij.Alle vuurwapens verbieden voor Jan en Alleman treft alleen maar de meest gecontroleerde groep ter wereld,maar maakt uiteindelijk GEEN verschil uit ivm Europese vuurwapenincidenten,aangezien 99% gebeurt met illegale vuurwapens.

  3. Biden kan doen wat ie wil, er zijn zoveel revolvers, automatic pistolen, half automatische en automatische aanvalsgeweren, shotgun al dan niet dubbelloops, jachtgeweer etc. in allerlei kalibers, en legaal en illegaal, in omloop dat men zonder enige moeite aan het vuurwapen en munitie van keuze kan geraken. Biden zit gewoon voor de bühne te l*llen.

Plaats een reactie

Delen