Junta in Mali stelt terugkeer naar democratie met twee jaar uit

Twitter @GoitaAssimi

Uncategorized

Junta in Mali stelt terugkeer naar democratie met twee jaar uit

Carl Deconinck

Het burgerbestuur zal pas ten vroegste in 2024 terugkeren naar Mali. Dat blijkt uit een tijdschema voor de overgang dat door de regerende militairen is voorgesteld.

De interim-regering van Mali heeft maandag verklaard dat de overgang naar een democratisch bewind in het West-Afrikaanse land 24 maanden in beslag zal nemen. Het tweejarige tijdschema ging in maart van dit jaar van start. Dit betekent dat het land pas in 2024 weer een burgerbestuur zal hebben. “De duur van de overgang is vastgesteld op 24 maanden”, zei woordvoerder Abdoulaye Maiga van de interim-regering op de nationale televisie.

De militaire leiding van het land had eerder beloofd in februari verkiezingen te houden, maar stelde later een tijdschema van vijf jaar voor. Het uitblijven van nieuwe verkiezingen leidde tot een breuk met Frankrijk. Dat begon eerder dit jaar met de terugtrekking van zijn troepen uit Mali. Het leidde ook tot sancties van het regionale orgaan ECOWAS. West-Afrikaanse staatshoofden kwamen dit weekend in de Ghanese hoofdstad Accra bijeen om de situatie te bespreken. Zij kwamen overeen de sancties die de economie lamleggen niet op te heffen, tenzij de interim-leiders een kortere overgang zouden voorstellen.

Jihadisme in Mali

Mali vecht sinds 2012 tegen een jihadistische opstand. De woede over het stijgende dodental ontketende protesten tegen voormalig president Ibrahim Boubacar Keita. Die maakten de weg vrij voor een staatsgreep in augustus 2020. Een tweede coup vond plaats in mei 2021, toen militair Assimi Goita een burgerregering afzette en het presidentschap overnam.

Het land zit al jarenlang in een uitzichtloze situatie van extreme armoede, religieus geweld en zware corruptie. Toch was België van plan om er militairen naartoe te sturen. Door de Russische agressie tegen Oekraïne leek men in Brussel de aandacht te verleggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Junta in Mali stelt terugkeer naar democratie met twee jaar uit”

Plaats een reactie

Delen