Emmanuel Macron brengt zijn stem uit. (Photonews)

Emmanuel Macron brengt zijn stem uit. (Photonews)

Uncategorized

Macron verliest absolute meerderheid in het parlement

Belga Press Agency

De Franse president Emmanuel Macron verliest zijn absolute meerderheid in het parlement. Dat blijkt zondagavond uit de eerste projecties na afloop van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Het linkse blok Nupes wordt de belangrijkste oppositieformatie en het rechtse Rassemblement national beleeft een sterke doorbraak.

De coalitie Ensemble! van Macron zou weliswaar de grootste formatie in de Assemblée Nationale worden, maar ze komt volgens de projecties niet in de buurt van de absolute meerderheid van 289 zetels. Dat maakt het voor de onlangs herkozen president veel moeilijker om beleid te voeren. Hij heeft andere partijen nodig om wetsontwerpen door het parlement te loodsen. 

Volgens de projecties van vijf peilingbureaus zou Ensemble! van Macron uitkomen op ongeveer 210 tot 260 zetels, het linkse Nupes van Jean-Luc Mélenchon op 150 tot 200 zetels, de Rassemblement National van Marine Le Pen op 60 tot 100 zetels en het centrumrechtse Les Républicains op 45 tot 80 zetels.

“Het is verre van wat we gehoopt hadden”, zo erkende minister Gabriel Attal, de eerste uit het kamp van Macron die reageerde op de uitslag. “De Fransen hebben ons geen absolute meerderheid gegeven, maar ook niet aan een andere partij. Wat zich aftekent is een ongeziene situatie in het politieke en parlementaire leven, die ons gaat verplichten om onze zekerheden en tegenstellingen te overstijgen”, zei hij op televisiezender TF1. 

Bij Nupes, een coalitie met onder meer het uiterst linkse La France Insoumise (LFI), de groenen en de socialistische PS, spreekt men van een “historische” dag. “Nooit eerder heeft links de uittredende president in een relatieve minderheidspositie geplaatst”, juichte Sandrine Rousseau van de groenen. Voor Clémentine Autain van LFI bevestigt de “ongelofelijke doorbraak” dat LFI-voorman Mélenchon de juiste strategie heeft gekozen. 

Ook bij het Rassemblement national is het feest. Met uitzondering van 1986 is het de eerste keer dat uiterst rechts voldoende zetels haalt om een parlementsfractie te vormen. Voorzitter ad interim Jordan Bardella sprak van een “tsunami” die het land overspoelt. “De les die we vanavond hebben geleerd, is dat het Franse volk van Emmanuel Macron een minderheidspresident heeft gemaakt”, reageerde hij op TF1.  

De Fransen bleken zondag niet happig om voor de vierde keer op korte tijd naar de stembus te gaan. De abstentie zou uitkomen tussen 53,5 en 54 procent van de kiezers. Dat is hoger dan in de eerste ronde, toen 52,49 procent van de stemgerechtigden niet kwam opdagen. Het diepterecord van 2017 zou echter niet bereikt worden. Toen bleef 57,36 procent van de Fransen thuis.  

Ministers

De dag begon slecht voor de presidentiële meerderheid: in Guadeloupe werd staatssecretaris voor de Zee Justine Benin verslagen door de linkse kandidaat. 

En ’s avonds volgde nog meer onaangenaam nieuws: minister van Volksgezondheid Brigitte Bourguignon werd geklopt door haar rivale van RN. Minister van Ecologische Overgang Amélie de Montchalin haalde het niet tegen een kandidaat van links.

Volgens een ongeschreven regel, die Macron al in 2017 toepaste, moeten verliezende ministers de regering verlaten.

Enkele hoge ambtenaren dicht bij Macron, onder wie parlementsvoorzitter Richard Ferrand, moesten ook het onderspit delven.

Premier Elisabeth Borne won echter wel haar duel in Normandië.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Macron verliest absolute meerderheid in het parlement”

  1. Mijn dag is goed . Proficiat voor Le Pen . Dit beloofd voor ons land . Ik denk dat er veel met de poepers zitten. De mensen zijn het niet beu , maar zijn deze verloren kosten, KOTSBEU, deze niet democratisch gekozen regering ,met 8 niet gekozen ministers. 🤮🥶

  2. Voornaamste is dat deze Eurofiel door een meerderheid van de Fransen de wacht werd aangezegd. Hij zal nu voor elk wetsvoorstel een bondgenoot moeten zoeken bij de oppositie. Dat Frankrijk quasi onbestuurbaar wordt is het voornaamste dat we kunnen verwachten na deze uitslag. Hij zal nu wel een toontje lager moeten zingen, deze mislukte Bonaparte.

Plaats een reactie

Delen