Migratie kostte Duitse federale overheid vorig jaar 22 miljard euro

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Migratie kostte Duitse federale overheid vorig jaar 22 miljard euro

Carl Deconinck

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de Duitse burger een grote financiële inspanning moet leveren om de migratiecrisis te bekostigen. Zo betaalde de Duitse federale overheid vorig jaar zo’n 21,82 miljard euro voor de opvang en integratie van asielzoekers.

Het ministerie van Financiën stuurde de cijfers naar de Duitse Bondsdag. Junge Freiheit kon ze inkijken. Vorig jaar stelde de Duitse federale overheid zo’n 21,82 miljard euro ter beschikking voor vluchtelingen- en integratiekosten. In 2020 was dat 22,5 miljard euro. Door het hoge aantal vluchtelingen uit Oekraïne zou de kostprijs verder kunnen oplopen.

3,02 miljard euro ging naar de deelstaten en gemeenten. Het grootste deel daarvan, 1,6 miljard euro, ging naar huisvesting. Voor de opvang van niet-begeleide, minderjarige vluchtelingen werd vorig jaar 350 miljoen euro euro betaald. 9,8 miljard euro ging naar de bestrijding van de oorzaken van de vlucht. De rest ging naar zaken zoals de opvang, registratie en opvang van asielzoekers, integratiediensten en sociale overdrachten.

De impact van vluchtelingen uit Oekraïne is veel kleiner dan men zou kunnen vermoeden. Slechts een klein deel van de asielzoekers in Duitsland (6,7 procent) komt uit het Oost-Europese land. Een speciale regel maakt het immers mogelijk om Oekraïners direct en tijdelijk te erkennen als oorlogsvluchtelingen, zonder asielprocedures.

Vooral vluchtelingen uit islamitische landen

De meeste asielzoekers komen nog steeds uit islamitische landen. In de eerste vijf maanden van het jaar vroegen 42.900 Afghanen en 34.900 Syriërs asiel aan in de EU. Volgens het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) trekken ze het liefst meteen door naar Duitsland. Dat land is erg aantrekkelijk omwille van de betere levensomstandigheden. Duitsland erkent nu een gebrek aan sociale zekerheid in andere EU-landen als reden voor asiel. Dat betekent dat als migranten klagen over slechte huisvesting of zorg in bijvoorbeeld Griekenland, Duitsland hen meteen de beschermingsstatus verleent en ze het recht krijgen om te blijven. De huidige linkse regering in Duitsland wil die mensen nu ook de kans geven om al na drie jaar genaturaliseerd te kunnen worden.

Het berekenen van de kostprijs van asiel en migratie is een gevoelig thema in ons land. Een studie door de Nationale Bank naar de economische impact was erg omstreden omdat die heel wat cijfers negeerde. Nederlands statisticus Jan van de Beek noemde de presentatie en berekening van de resultaten destijds “onprofessioneel en misleidend positief”. Pogingen vanuit de N-VA om de studie bij te sturen, werden weggestemd door de federale meerderheid. Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) diende een resolutie in om op Vlaams niveau een onafhankelijke studie naar de impact van migratie te laten uitvoeren. Dat voorstel werd op zijn beurt ook weggestemd door de meerderheidspartijen in de commissie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over “Migratie kostte Duitse federale overheid vorig jaar 22 miljard euro”

  1. niet-westerse immigratie ligt de laatste jaren ver boven het Nyfer scenario. Uitgaande van de gemiddelde instroom van personen met een niet-westerse migratieachtergrond over de jaren 2015-2019 (87.000 personen per jaar) komen de nettokosten op circa 25 miljard euro per jaar. ” cijfers NL

  2. Ophoesten van de juiste cijfers wordt weggestemd in de Vlaamse en Federale regering,de andere regeringen reppen er zelfs niet over.Ander volk eerst…..
    Gelukkig hebben we ‘de jongeren’ nog,die regelmatig de boel op stelten zetten op plaatsen waar ook overtuigde getenwollensokjes met hun familie komen.Daardoor zullen bij die laatste de schellen wel stilaan van de ogen vallen.Ik heb in mijn buurt de laatste paar jaar daardoor al verschillende ‘kumbaya’s’ zien veranderen van standpunt.Want nu worden ze er zélf mee geconfronteerd.

  3. Men zou ook eens de cijfers moeten publiceren van hoeveel deze migranten opbrengen. Zal veel meer zijn dann 22 miljard. De meeste van deze mensen komen in de arbeidsmarkt terecht. In alle sectoren is er een groot personeelstekort, jobs die niet kunnen ingevuld worden, bvb bij koerierdiensten, de horeca en andere jobs die Duitsers niet meer willen doen. Dit proberen NVA en VB vooral graag weg te moffelen.

  4. In het asiel landje Duitsland zijn er gepensioneerden,die dat land terug hebben opgebouwd na WO, die nu in de afvalcontainers achter eten zoeken en dit terwijl Merkel,Ursula en de links groen rode bende die nu de Befehlen geven rijkelijk tafelen en het de komende winter lekker warm zullen hebben!Bij de Linke,de voormalige SED erfgenamen,zitten voormalige stasi’s die met champagne toasten op de proletariërs van het eengemaakte en moderne Duitsland!Honecker zou tevreden zijn!

  5. Voor België heeft J.M. Dedecker de migratiekost op 11 miljard berekend (publicatie 2021). Als dit klopt kost migratie hier in verhouding stukken meer. Merkel heeft massa’s migranten binnengehaald en toch is de kost slechts een goede 22 miljard. Ofwel halen we er in verhouding evenveel binnen op een slinkse manier ofwel is de kost per migrant hier hoger.

  6. De Vlaamse geldtransferten richting Wallonië en Bruxelles mogen berekend worden, de onkosten voor de asieltoeristen ten laste van de Belgische belastingbetaler niet. Merkwaardig dat Congolezen in België asiel aanvragen. Eerste Congo zuiveren van de blanken en vervolgens massaal inschrijven bij onze OCMW’s. Allez wij zijn dan toch nog goed voor iets. Dat we nu voor hen hier werken of in Congo zal zeker hetzelfde zijn voor die gasten. Als het maar kassa kassa is. Over Mobutu die Zaïre leegplunderde nog geen onvertogen woord gehoord vanuit onze ex-kolonie.

Plaats een reactie

Delen