Uit nieuwe cijfers blijkt dat de Duitse burger een grote financiële inspanning moet leveren om de migratiecrisis te bekostigen. Zo betaalde de Duitse federale overheid vorig jaar zo’n 21,82 miljard euro voor de opvang en integratie van asielzoekers.
Het ministerie van Financiën stuurde de cijfers naar de Duitse Bondsdag. Junge Freiheit kon ze inkijken. Vorig jaar stelde de Duitse federale overheid zo’n 21,82 miljard euro ter beschikking voor vluchtelingen- en integratiekosten. In 2020 was dat 22,5 miljard euro. Door het hoge aantal vluchtelingen uit Oekraïne zou de kostprijs verder kunnen oplopen.
3,02 miljard euro ging naar de deelstaten en gemeenten. Het grootste deel daarvan, 1,6 miljard euro, ging naar huisvesting. Voor de opvang van niet-begeleide, minderjarige vluchtelingen werd vorig jaar 350 miljoen euro euro betaald. 9,8 miljard euro ging naar de bestrijding van de oorzaken van de vlucht. De rest ging naar zaken zoals de opvang, registratie en opvang van asielzoekers, integratiediensten en sociale overdrachten.
De impact van vluchtelingen uit Oekraïne is veel kleiner dan men zou kunnen vermoeden. Slechts een klein deel van de asielzoekers in Duitsland (6,7 procent) komt uit het Oost-Europese land. Een speciale regel maakt het immers mogelijk om Oekraïners direct en tijdelijk te erkennen als oorlogsvluchtelingen, zonder asielprocedures.
Vooral vluchtelingen uit islamitische landen
De meeste asielzoekers komen nog steeds uit islamitische landen. In de eerste vijf maanden van het jaar vroegen 42.900 Afghanen en 34.900 Syriërs asiel aan in de EU. Volgens het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) trekken ze het liefst meteen door naar Duitsland. Dat land is erg aantrekkelijk omwille van de betere levensomstandigheden. Duitsland erkent nu een gebrek aan sociale zekerheid in andere EU-landen als reden voor asiel. Dat betekent dat als migranten klagen over slechte huisvesting of zorg in bijvoorbeeld Griekenland, Duitsland hen meteen de beschermingsstatus verleent en ze het recht krijgen om te blijven. De huidige linkse regering in Duitsland wil die mensen nu ook de kans geven om al na drie jaar genaturaliseerd te kunnen worden.
Het berekenen van de kostprijs van asiel en migratie is een gevoelig thema in ons land. Een studie door de Nationale Bank naar de economische impact was erg omstreden omdat die heel wat cijfers negeerde. Nederlands statisticus Jan van de Beek noemde de presentatie en berekening van de resultaten destijds “onprofessioneel en misleidend positief”. Pogingen vanuit de N-VA om de studie bij te sturen, werden weggestemd door de federale meerderheid. Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) diende een resolutie in om op Vlaams niveau een onafhankelijke studie naar de impact van migratie te laten uitvoeren. Dat voorstel werd op zijn beurt ook weggestemd door de meerderheidspartijen in de commissie.