Oekraïense scherpschutter schakelt beruchte Russische Wagner-huurling uit

myrotvorets

Uncategorized

Oekraïense scherpschutter schakelt beruchte Russische Wagner-huurling uit

Carl Deconinck

Vladimir Andonov was een van de grootste vijanden van Oekraïne. Hij werd in verband gebracht met verschillende moordpartijen, onder meer op krijgsgevangenen en burgers. Hij zou zondag nabij Charkov zijn neergeschoten door een Oekraïense scherpschutter. Russische media bevestigen de dood.

De laatste bekende naam die sneuvelde in Oekraïne stond er bekend als “de slager”. Zhambal-Zhamso Zhanaev, die de regio bestuurt waar Andonov van afkomstig is, bevestigde eveneens diens dood. Vladimir Andonov (44) zou gesneuveld zijn bij een verkenning van het gebied rond Charkov. Andonov was afkomstig uit de Siberische republiek Boerjatië, waar de plaatselijke krant hem beschreef als de “beroemdste vrijwilliger” van de regio toen ze over zijn dood berichtte.

Dat is een erg eufemistische beschrijving van de Wagner-huurling. Oekraïne beschuldigt hem ervan deel te hebben genomen aan de executies van krijgsgevangenen van het Oekraïense leger. Het beschrijft hem als een “Russische huurling” en een “beul”. Hij maakte deel uit van een eenheid die begin 2015 de Donbas-stad Logvinovo “bevrijdde”, waar later in een ondiep graf drie Oekraïense gevangenen werden gevonden die waren geëxecuteerd, waaronder een die door het oog was geschoten. Andonov had in de Russische media opgeschept over de missie, onder meer over hoe zijn eenheid de opdracht had gekregen “alle troepen van de vijand te vernietigen” en dat “er geen overlevenden waren” van de aanval.

Wagner

In een interview in 2017 vertelde Andonov dat hij “ideologische motieven” had om naar de Donbas-regio te gaan, omdat zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne had gevochten tegen de troepen van Stepan Bandera, de Oekraïense nationalist die betrokken was bij de samenwerking met nazi-Duitsland. Gezien de reputatie van de Wagner-huurlingen lijkt dat echter moeilijk te geloven. De organisatie staat vooral bekend omwille van bloeddorstige tussenkomsten en nodeloze wreedheden.

Andonov vertelde in de krant dat hij een “sjamaan” was die bad in de strijd om kogels te ontwijken. Hij schreef het toe aan zijn geloof dat hij verwondingen kon vermijden tijdens gevechten in de Donbas-regio. Zijn nom de guerre was Vaha en hij zou ook actief zijn geweest in Syrië en Libië. In Libië beschuldigde een man Andonov ervan zijn familie vermoord te hebben toen hij een huis bezette. De dood van de beruchte huurling komt er nadat Rusland generaal-majoor Roman Koetoezov en luitenant-generaal Roman Berdnikov zou verloren zijn in de Donbas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Oekraïense scherpschutter schakelt beruchte Russische Wagner-huurling uit”

  1. Eindelijk is die smeerlap aan flarden geknald. Was alleen maar stoer als hij tegenover weerloze slachtoffers stond. Hij beweerde goed te zijn in het ontwijken van kogels maar deze had hij toch niet zien aankomen. Een sjamaan van mijn voeten.

Plaats een reactie

Delen