Opnieuw seksueel grensoverschrijdend gedrag bij progressieve Nederlandse politieke partij

screenshot debat Tweede Kamer

Uncategorized

Opnieuw seksueel grensoverschrijdend gedrag bij progressieve Nederlandse politieke partij

Carl Deconinck

In februari moest Nederlands PvdA-politicus Gijs Van Dijk vertrekken uit de Kamer na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer. Een onderzoek door een gespecialiseerd bureau bewees dat hij zich effectief schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting meerdere personen.

Het onderzoek concludeert dat Van Dijk verschillende normen van de Gedragscode en Erecode van de PvdA heeft geschonden en zijn gedrag zich niet louter in de privésfeer heeft voltrokken. Men heeft hoorzittingen gehouden met drie melders en met diverse personen uit de politieke en privéomgeving van de heer Van Dijk en een groot aantal door melders en anderen overhandigde documenten (o.a. mails, WhatsApps, screenshots) bestudeerd.

Vertrouwelijke rapportage aan partijbestuur

In de vertrouwelijke rapportage aan het PvdA-bestuur, de opdrachtgever van het onderzoek, beschrijft men ook intieme details. Met het oog op de privacy van de vrouwen, onder wie mensen in kwetsbare posities, zijn deze details niet in de samenvatting opgenomen.

Het volledige onderzoeksdossier bestaande uit alle door de gehoorde personen geaccordeerde gespreksverslagen en alle documenten, is aan de heer Van Dijk ter inzage aangeboden. Deze heeft vervolgens gebruik gemaakt van zijn recht op wederhoor. In het onderzoek worden de door de meldsters gestelde feiten geanalyseerd. Ook de inbreng van de andere gehoorde personen en het verweer van de heer Van Dijk zijn in de analyse betrokken. “Dit leidt tot de conclusie dat “de door meldsters gestelde feiten in hoofdzaak aannemelijk zijn.” Ook is het aannemelijk “dat meldsters zich grensoverschrijdend en/of ongewenst voelen behandeld. Zij zijn belogen en bedrogen, hen is pijn en verdriet gedaan, één van hen is in ernstige (beroepsmatige) gewetensnood gebracht en de politieke ambities van een ander zijn gefrustreerd.”

Terugkeer uitgesloten

In een reactie zegt de PvdA dat de partij ondanks de gegronde aanleiding om dit onderzoek te starten, geschrokken is van de conclusies. “Grensoverschrijdend gedrag wordt binnen de PvdA niet geaccepteerd.” De partij heeft dan ook de conclusies klaar: “Het partijbestuur oordeelt dat het op basis van deze conclusies onwenselijk is dat Gijs van Dijk in de komende vier jaar een functie als volksvertegenwoordiger of bestuurder namens de PvdA bekleedt. De Tweede Kamerfractie deelt deze conclusies. Daarmee is een eventuele terugkeer van Gijs van Dijk binnen de PvdA-fractie uitgesloten.”

Niet de enigste

Er zijn recent wel meer gevallen van grensoverschrijdend gedrag vastgesteld in de Nederlandse politiek. Het progressieve D66 zag zo 2 vooraanstaande politici opstappen. Eerst was er Sidney Smeets die minderjarige jongens had belaagd op sociale media. Later bleek dat het invloedrijke partijkopstuk Frans van Drimmelen zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De partij stak de zaak echter in de doofpot. Pas na lang aandringen kwamen er gevolgen. In 2018 drogeerde en verkrachtte een D66-raadslid een 14-jarige jongen. Het voorval gebeurde in Capelle aan den IJssel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Opnieuw seksueel grensoverschrijdend gedrag bij progressieve Nederlandse politieke partij”

  1. De Bijbelvaste Nederlanders zullen wel weten wat ‘witgekalkte graven’ zijn.
    Toevallig weer onder linkse Gutmenschen. Anderzijds valt het gekwetste taaltje op van hun mietoe-slachtoffers of van hun influisteraars (“… in ernstige beroepsmatige gewetensnood …”).

  2. Anunaatje, schrijf toch gewoon ‘lol’ in een knaap. U lijkt zomaar een echte progressieve lolbroek met een uitstekend selectie-vermogen. Overigens, homohaters zijn onbestaande want homo’s, hetero’s, lesbienne’s en vele andere ’s zijn al een tijdje afgeschaft door de ‘vooruitstrevende geesten dezer wereld’.

  3. Sossen, jossen en smossen tot ze moeten onderduiken..
    Steve de stuntpoeper, Conner de Aster/x- flix en Willy WC Coitus..om maar te zwijgen van frivole Freya met 3 kids van evenveel venten…of P(atri)icky Janssen die zijn eigen woordvoerster penetreerde/rekruteeerde.

    Heerlijk, zo’n Sjeef Poepend arsenaal (SP-a) Vooruit-voorhuid.

Plaats een reactie

Delen