Regering wil gevangenen tot 2025 structureel halfjaar vroeger vrijlaten

Vincent Van Quickenborne. Photo News

Binnenland politiek

Regering wil gevangenen tot 2025 structureel halfjaar vroeger vrijlaten

Belga Press Agency

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een wet klaar die gevangenen systematisch moet toelaten om zes maanden vóór hun reguliere ­strafeinde voorwaardelijk vrij te komen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De minister wil op die manier de overbevolking in de gevangenissen bestrijden. De gevaarlijkste criminelen, zoals terroristen of zeden­plegers, worden uitgesloten.

De maatregel was al van toepassing in volle pandemie om gevangenissen te sparen, wat in 2020 leidde tot de vrijlating van zo’n 200 gedetineerden. Vrijdag beslist de regering normaal gezien, los van corona, over de herinvoering van die maatregel tot eind 2024. ­Daarna moet de meerderheid in de Kamer de wet nog goedkeuren.

Reden is de nog altijd toenemende overbevolking van de gevangenissen. Door een reeks maatregelen daalde het aantal gevangenen tot zo’n 9.500, maar intussen groeide dat aantal weer aan tot precies 11.134 – een van de hoogste aantallen ooit en ongeveer 1.600 meer dan er plaatsen zijn. Dat leidt tot mensonwaardige omstandig­heden. Maandag tikte de Europese mensenrechtenwaakhond België andermaal op de vingers.

Steeds meer vervroegde vrijlatingen

Uit andere cijfers blijkt bovendien dat steeds meer gevangenen vervroegd vrijkomen. Waar in 2017 nog 77 procent van de gevangenen die tot drie jaar of meer werden veroordeeld minstens de helft van zijn straf uitzat, daalde dat vorig jaar naar 69 procent. Dat is ruim een tiende minder. De daling bij gevangenen die minstens twee derde van hun straf uitzitten, is nog meer uitgesproken: van 66 procent in 2017 tot 54 procent ­vorig jaar, bijna een vijfde minder.

Volgens Van Quickenborne zijn de dalende cijfers onder meer te danken aan de versterking van de psychosociale diensten in de ­gevangenissen, waardoor reclassering vlotter verloopt. Maar Kamerlid Sophie De Wit (N-VA), die de ­cijfers opvroeg, stelt dat ze bewijzen dat de strafuitvoering “een lachertje” is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

33 gedachten over “Regering wil gevangenen tot 2025 structureel halfjaar vroeger vrijlaten”

  1. Justitie is er enkel voor de daders, de slachtoffers worden steevast in de kou gelaten. Dochter verkracht, dan seponeren we gewoon, 90% . Hopelijk word een procureur hun dochter verkracht, eens zien of ze dan seponeren. Van alle ambetantenaren zijn die van justitie de rotste.

  2. Binnenkort krijgen ze stuk voor stuk als straf “een opstel maken” opgelegd. En dan gaat justitie waarschijnlijk problemen krijgen met de snellere aanvoer van voldoende papier en balpennen?

  3. Je zou de V(?)RT voor minder wantrouwen, als je onlangs in een aflevering van “De Afspraak” een tweetal panelleden het VB hoort verketteren, zonder dat de moderator (Phara de Aguirre) tussenbeide komt. Moesten de porno-escapades van onze PM eens op tafel geworpen worden door het panel, vraag ik mij af of men ook zou laten begaan.

  4. En dan is men verwondert dat de criminaliteit stijgt in Belgie, de oplossing zou zijn stuur alle buitenlandse gevangen terug naar hun land van herkomst om hun straf uit te zitten, dan is het probleem van overbevolking van de gevangenissen onmiddeljk opgelost, Maar ja dat is waarschijnlijk weer rascistisch zeker

  5. Hoeveel van de IS weduwen,die een belachelijk lage straf kregen voor terreur zitten er nog achter de tralies?Ze werden bei Nacht und Nebel met een VIP vliegtuig van de luchtmacht teruggehaald.Voor de rest van hun leven krijgen ze een Win for Life (OCMW,sociale woning etc….).Er zijn slachtoffers van de aanslagen die nog steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd vanwege een pingpong spelletje tussen de verzekeringen en de overheid!De nabestaanden van de dodelijke slachtoffers kregen levenslang!Zelfs tijdens de herdenking was er in de speech van De Croo geen enkele verwijzing naar de daders.

  6. Weet je hoe je de bevolking in de gevangenissen naar beneden krijgt…door veelplegers de doodstraf te geven.
    Iedereen verdient een tweede en misschien, naar gelang het misdrijf, zelfs een derde kans, maar als je voor de derde keer voor een zwaar misdrijf wordt veroordeelt moet het gedaan zijn met onze “misplaatste” naastenliefde.
    Ze zouden gelijk een paar gevangenissen kunnen sluiten.

Plaats een reactie

Delen