Terwijl Europese Commissie loonsverhogingen afkeurt voor de bevolking, krijgen eigen medewerkers die wel

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Terwijl Europese Commissie loonsverhogingen afkeurt voor bevolking, krijgen eigen medewerkers die wel

Carl Deconinck

De personeelsleden van de Europese Commissie hebben zichzelf een loonsverhoging toegekend om de kosten van de inflatie tegen te gaan. Nochtans zegt de Europese Commissie tegen lidstaten dat werknemers geen loonsverhoging mogen krijgen omdat dat de inflatie verder zou aanwakkeren. De beslissing steekt schril af tegen de steeds hoger oplopende levensduurte voor de rest van de bevolking.

De Europese Unie waarschuwt al langer voor systemen zoals de automatische loonindexering in België, die de inflatie zou aanjagen. Toch hebben de personeelsleden van de Commissie in België en Luxemburg, met inbegrip van de leden van het College van Commissarissen, in juni een salarisverhoging van 2,4 procent gekregen, met terugwerkende kracht vanaf januari, zo heeft de Commissie bevestigd.

De totale stijging van de loonkosten van de Commissie heeft een netto-effect op de begroting van 78 miljoen euro. De woordvoerder beschreef dit als een “automatische berekening zonder enige politieke discretie”. De aanpassing is echter in strijd met het eigen advies van het uitvoerend orgaan van de EU inzake loonvorming. Volgens de Europese Commissie kan dit een loon-prijsspiraal op gang brengen. Vooral de automatische indexering zoals die nog in België en Luxemburg bestaat, is daar een voorbeeld van en een doorn in het oog van de Commissie.

Vorige maand nog zei de uitvoerende vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, dat de sociale partners een grote verantwoordelijkheid dragen om te voorkomen dat de inflatie zich verankert en de vorming van prijs-loonspiralen te vermijden.

Loonsverhoging voor personeelsleden van Europese Commissie in alle landen

Volgens de EU-regels voor het personeel worden de salarissen jaarlijks aangepast om rekening te houden met de veranderingen in de kosten van levensonderhoud. Dit kan twee keer per jaar gebeuren en met terugwerkende kracht worden toegepast als de inflatie in de referentieperiode boven de 3 procent is gestegen. Dat gebeurde tussen juli en december 2021. De inflatie in België en Luxemburg bedroeg toen gemiddeld 3,5 procent.

Deze indexering wordt vervolgens gecorrigeerd voor wijzigingen in de koopkracht van nationale ambtenaren in 10 EU-landen – België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden. Dat cijfer daalde in dezelfde periode met 1,1 procent, wat resulteerde in de uiteindelijke aanpassing van 2,4 procent. Personeelsleden van de Commissie in andere landen dan België en Luxemburg kregen ook een loonsverhoging, gewogen naargelang de nationale omstandigheden.

“Dit systeem is niet bedoeld om de salarissen te indexeren volgens de inflatie, maar om de ontwikkeling van de koopkracht van de EU-ambtenaren in overeenstemming te houden met die van de nationale ambtenaren”, aldus de woordvoerder van de Commissie.

Luca Visentin van de European Trade Union Confederation (ETUC) vindt de indexering een goede zaak. Hij onderstreept dat hetzelfde indexeringssysteem moet worden toegepast op alle Europese werknemers. Volgens Visentin moet de Commissie dat nu duidelijk aanbevelen aan de lidstaten, wetende dat loondaling leidt tot economische recessie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

14 gedachten over “Terwijl Europese Commissie loonsverhogingen afkeurt voor bevolking, krijgen eigen medewerkers die wel”

  1. Hetzelfde als met den dikke dehaene in den tijd. Hij bevroos de lonen voor een paar jaar van de arbeiders, een paar weken/maanden later gaf het parlement zichzelf een opslag van vele procenten. Het eerlijke hiervan is, is dat die klootzak er niet lang van kon genieten, karma.

  2. Het merendeel dat zetelt in de EU is extreem links, laat het net nu deze egoïsten zijn wiens loon het vijfvoudige is van een “werkende” mens. En uiteraard ambetantenaren die ook te veel verdienen voor veel te weinig te doen, waar staan ze nu met hun grote woorden over discriminatie? En de grootste geldwolf is verhofTAKS.

  3. Het zoveelste bewijs de de E.U. een vehicle is dat enkel maar is ontstaan om de elite te verrijken, de oorspronkelijke bevolking te vervangen door nog meer slaafse onderdanen en het uiteindelijke resultaat zal zijn een implosie van de welvaartsstaat. Met dank aan de linkse ideologen die zogenaamd zouden opkomen voor de arbeiders. Soms denk ik dat iemand uit het hoge noorden toch gelijk had….

  4. Wie had dergelijke actie van de vertegenwoordigers van ons groot Europa verwacht? Niemand die bij de EU werkt want daar is kassa-kassa het enige wat telt, bij voorkeur door enkel “soms eens” aanwezig te zijn. Maar wel elke EU burger die dit soort graaigedrag al meerdere keer ondervonden heeft, door eenvoudig vast te stellen dat hun uitgebraakte nationale politici terug te vinden zijn in de “hogere rangen” van dit geldverslindend, internationaal onbetekenend clubje. Zal dit “orgaan” ons vrijwaren van de Russen en ons door de winter helpen in deze moeilijke tijden? Ik zou er niet teveel op rekenen!

Plaats een reactie

Delen