Top Gun scoort met vlaggenkeuze bij 'Maverick'

shutterstock

Uncategorized

Top Gun scoort met vlaggenkeuze bij ‘Maverick’

Carl Deconinck

De Amerikaanse blockbuster Top Gun valt op, zeker in de moderne filmwereld. In tegenstelling tot heel wat andere films was Top Gun duidelijk erg pro-Amerikaans, met China als grote vijand. Het feit dat een Taiwanese vlag getoond werd in de film zorgde er zelfs voor dat een Chinese sponsor afhaakte.

Enkele fans van de film zagen het al op de trailer die reeds twee jaar oud is. De bekende jas die Tom Cruise draagt in de film, miste de iconische patches met de Taiwanese en Japanse vlag. In de plaats kwamen er minder politiek gevoelige alternatieven. Het leek een zoveelste knieval vanuit Hollywood voor Chinees geld. De Republikein Ted Cruz vond het een boodschap van zwakte. “Hiermee zeggen we tegen de wereld dat Maverick bang is voor de Chinese communisten.” De senator diende zelfs een wetsvoorstel in om geen federale subsidies meer te geven aan studio’s die censureren om China te plezieren.

Investeerder

Later viel die bewuste Chinese investeerder weg, naar verluidt omdat de film te pro-Amerikaans was. In plaats van ‘omstreden’ stukken weg te knippen in ruil voor Chinese steun, besloten de makers om gewoon door te zetten. Ook de originele patches keerden terug. Iets wat bij het uitbrengen van de film, op Memorial Day in de VS, blijkbaar bijzonder goed in de smaak viel.

Het openingsweekend alleen bleek goed voor een omzet van meer dan 160 miljoen dollar, enkel in de VS. Het verslaat daarmee Pirates of the Caribbean: At World’s End, dat 15 jaar lang op nummer één stond. Internationaal verdiende de film al meer dan 300 miljoen dollar. Tom Cruise lijkt op weg om richting zijn zestigste verjaardag het grootste kassucces uit zijn carrière te maken, in een actiefilm dan nog. Het contrast met woke films zoals Eternals, West Side Story, Wonder Woman 1984, Charlie’s Angels, Men In Black International, Terminator Dark Fate, Ghostbusters 3 en vele andere kan niet groter zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Top Gun scoort met vlaggenkeuze bij ‘Maverick’”

Plaats een reactie

Delen