Erdogan: Zweden en Finland moeten 130 terroristen uitleveren om bij de NAVO te kunnen

Shutterstock

Uncategorized

Turkije verandert officieel van naam bij de Verenigde Naties: “Deed te veel denken aan kalkoen”

Carl Deconinck

Vanaf vandaag heeft Turkije een nieuwe internationale naam. Het heeft officieel ‘Türkiye’ bij de Verenigde Naties. Daarmee haalt president Recep Tayyip Erdogan zijn slag binnen. Hij vond dat de vorige officiële naam, ‘Turkey’, teveel aan een kalkoen deed denken.

De naamswijziging is het gevolg van een campagne van de Turkse president. Türkiye werd al langer gehanteerd door Turkse staatsmedia en Turkse ministeries. Afgelopen december begon het land voor de verandering te ijveren. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu reageerde verheugd op Twitter.

“Het proces dat we onder leiding van onze president Recep Tayyip Erdogan zijn gestart om de merkwaarde van ons land te vergroten, loopt ten einde. Met de brief die ik vandaag naar de secretaris-generaal van de VN heb gestuurd, registreren we de naam van ons land in vreemde talen bij de VN als “Türkiye”. Veel geluk!

Landen zijn vrij om te kiezen

In de brief gericht aan VN-secretaris-generaal António Guterres schreef Cavusoglu: “Ik wil u informeren dat, in lijn met de presidentiële circulaire … van 2 december 2021, over het gebruik van het woord ‘Türkiye’ in vreemde talen en de daaruit voortvloeiende brandingstrategie, de regering van de Republiek Turkiye, voortaan ‘Türkiye’ zal gaan gebruiken ter vervanging van de woorden zoals ‘Turkije,’ ‘Turkei’ en ‘Turquie’ die in het verleden zijn gebruikt om te verwijzen naar de ‘Republiek Turkiye.'”

VN-woordvoerder Stephane Dujarric vertelde dat de VN de wijziging accepteerde, en dat het van kracht werd zodra ze het verzoek hadden ontvangen en zich ervan hadden vergewist dat het document legitiem was, wat op woensdag was. “Het is niet aan ons om het wel of niet te accepteren”, zei Dujarric. “Landen zijn vrij om te kiezen hoe ze genoemd willen worden. Het gebeurt niet elke dag, maar het is niet ongebruikelijk dat landen hun naam veranderen. Een naam die me te binnen schiet is Ivoorkust, dat vroeger in het Engels Ivory Coast heette en dat ze Côte d’Ivoire hebben gevraagd”, voegde de woordvoerder eraan toe.

Cavusoglu zei woensdag tegen het staatspersbureau Anadolu dat de regering door samen te werken met het Directoraat Communicatie van Turkije, dat verbonden is aan het kabinet van de president, met succes de basis had kunnen leggen voor de rebranding. “We hebben het mogelijk gemaakt dat de VN en andere internationale organisaties en landen deze verandering naar het gebruik van ‘Türkiye’ maken”, zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

16 gedachten over “Turkije verandert officieel van naam bij de Verenigde Naties: “Deed te veel denken aan kalkoen””

  1. We zouden beter een voorbeeld nemen aan het Turkije van Erdogan. Wat meer chauvinistisch en overtuigd van onze eigen Westerse waarden en normen, in plaats van steeds maar te benadrukken wat voor een onmensen we wel zijn. Fierheid over zichzelf is in het Westen bijna een misdaad. Hoe wil je dat we in de rest van de wereld gerespecteerd worden als we om de haverklap een emmer drek over onszelf uitgooien? Dat in het verleden zaken gebeurd zijn die in onze samenleving niet meer door de beugel kunnen, is geen reden om onszelf te vernederen of om excuses aan te bieden van wat in het verleden gebeurd is. Historisch perspectief is blijkbaar niet meer aan de orde.

Plaats een reactie

Delen