Universiteit plaatst waarschuwing bij boek over Sint-Joris: "Marteling en geweld"

Sint-Joris (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Universiteit plaatst waarschuwing bij boek over Sint-Joris: “Marteling en geweld”

Redactie PAL

Docenten van de Universiteit van East Angelia, gelegen bij de Britse stad Norwich, hebben beslist dat er een waarschuwing hoort bij een 15e-eeuws boek over de heilige Sint-Joris. Het boek bevat namelijk beschrijvingen van martelingen en geweld, wat door sommige studenten als schokkend ervaren zou kunnen worden.

Het verhaal van Joris van Cappadocië, ook wel bekend als Sint-Joris, is zeer bekend in Christelijke kringen. Daarbij wordt Sint-Joris vaak afgebeeld met een draak, omdat hij die volgens de overlevering gedood zou hebben. Die draak staat symbool voor het heidendom, waarbij het verslaan van die draak symbool staat voor de bekering van de heidenen en hun gebieden tot het christendom. Daarbij speelt Sint-Joris in Engeland nog een belangrijkere rol, omdat deze sinds de Tudor-periode de patroonheilige van Engeland is.

Waarschuwing

Het verhaal werd in heel wat boeken verwerkt, onder meer in dat van de 15e-eeuwse monnik John Lydgate, dat deel uitmaakt van verplichte lectuur in heel wat lessen over de Engelse geschiedenis. Daar zal het boek vanaf nu vergezeld worden van een waarschuwing, omdat het volgens bepaalde docenten als schokkend ervaren zou kunnen worden.

“Dit boek vertelt het verhaal van Sint-Joris en zijn martelaarschap, dat omschrijvingen bevat van marteling en geweld”, luidt de waarschuwing. “Het bevat daarnaast ook discriminerend taalgebruik, in het bijzonder wanneer verwezen wordt naar etniciteit en religie.” Ten slotte wordt er aan de studenten meegegeven dat indien ze bepaalde vragen of zorgen zouden hebben over de inhoud, ze steeds bij een lesgever terecht kunnen.

“Belachelijk”

De waarschuwing wordt door veel mensen als lachwekkend beschouwd, waaronder voormalig parlementslid Ann Widdecombe. “Eerlijk gezegd, als studenten niet weten dat de middeleeuwen gekenmerkt werden door geweld en een heel andere mening hadden over ras, dan horen ze niet op de universiteit”, klink het scherp. “Het loutere feit dat het gaat over een verhaal van meer dan 700 jaar geleden zou hen al genoeg moeten waarschuwen over het feit dat ze de inhoud misschien niet leuk zullen vinden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Universiteit plaatst waarschuwing bij boek over Sint-Joris: “Marteling en geweld””

  1. Moet dat dan niet eerder bij de Koran zijn, waar sommige verzen oproepen tot geweld tegen “ongelovigen” en anders gelovigen ? De Waarheid heeft haar rechten !

  2. Gelukkig was er de Brexit zodat we van dat achterlijk Kalifaat U.K. verlost zijn met hun gefossiliseerde folklore tradities ; berenmutsen , koninklijke poespas, fish & chips, “plat” bier, “trooping the colour” en lelijk, bleek met sproeten bespat vrouwvolk.

Plaats een reactie

Delen