Uncategorized

Via omweg betaalt België voor gas in roebels

Wannes Neukermans

Nederland weigert Rusland in roebels te betalen voor leveringen van gas. Daarom stopt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom met leveringen aan onze noorderburen. Ook onder andere Finland werd al geconfronteerd met zo’n boycot. Ons land blijft daar voorlopig van bespaard: België betaalt Rusland namelijk – via een omweg – toch in roebels voor gasleveringen.

Russisch president Vladimir Poetin besliste eind maart dat alle “vijandige landen” voortaan hun gasfactuur in roebels moesten betalen. Op die manier wilde hij de Russische munt versterken. Landen die dat weigeren, krijgen geen gas meer uit Rusland. Voor onder andere Nederland, Finland en Polen is de gaskraan al volledig dichtgedraaid. België krijgt voorlopig nog wel Russisch gas.

Plooien voor poetin

België heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, geen staatsbedrijf dat gas invoert. In de plaats daarvan betaalt België via het Italiaanse energiebedrijf Eni en het Franse Engie. Zij betalen op hun beurt, in roebels, Gazprom. “Het betekent dat ons land – via een omweg – plooit voor Poetin”, reageert professor Internationale Politiek Thijs Van de Graaf (UGent) in Het Laatste Nieuws.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt echter dat het genuanceerder is dan dat. “Het gas dat België binnenkomt, wordt gekocht door private bedrijven. De regering heeft dus geen rechtstreekse zeg in wat de bedrijven doen die Russisch gas naar ons land vervoeren.” Wel stelt ze dat die bedrijven de Europese sancties moeten naleven.

Maar dat gebeurt niet: Het Italiaanse Eni opende al twee rekeningen bij een private bank gelieerd aan Gazprom om facturen in roebels te kunnen betalen. Een deel van het Russisch gas dat daarmee aangekocht wordt, vloeit naar ons land. Het Franse Engie beweert wel in euro te betalen. Al blijft het op de vlakte hoe het Gazprom zo ver heeft gekregen om tegen Poetins wil in te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Via omweg betaalt België voor gas in roebels”

Plaats een reactie

Delen