Binnenland politiek

Vlaams Belang voert actie aan Brussels Parlement voor verbod op onverdoofd slachten

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij Vlaams Belang heeft vrijdag actie gevoerd aan het Brussels Parlement, waar later op de dag gestemd wordt over een verbod op onverdoofd slachten.

Het Vlaams Belang hield vrijdagmorgen een stille protestactie aan het Brussels parlement, bij de opening van de plenaire vergadering waar later op de dag gestemd wordt over een verbod op onverdoofd slachten. De actievoerders hielden een spandoek op met de boodschap ‘stop onverdoofd slachten’. De oppositiepartij hoopt dat het consensusvoorstel tegen onverdoofd slachten vrijdag gestemd wordt, al is de uitkomst nog altijd onzeker.

Vorige week werd het voorstel van ordonnantie dat onverdoofd slachten in het Brussels Gewest zou verbieden nog nipt verworpen in de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement. Opvallend waren de tegenstemmen van Vooruit en one.brussels-Vooruit en de onthouding van Ecolo. Het Vlaams Belang verwijt de partijen af te wijken van de nationale lijn “onder electorale druk van hun islamitische achterban”.

One.brussels-Vooruit-parlementslid Fouad Ahidar zorgde vorige week nog voor ophef door te verklaren dat hij niet kon geloven dat God dieren zou laten lijden tijdens het onverdoofd slachten. Hij werd donderdagavond nog op de vingers getikt door partijvoorzitter Conner Rousseau, die waarschuwde dat er “gevolgen” zouden zijn als leden van de Brusselse afdeling tegen de nationale partijlijn in zouden stemmen.

“Logisch in een beschaafd land”

“Niettegenstaande sommigen zoals Brussels Parlementslid Fouad Ahidar geloven dat Allah het niet zou toestaan dat schapen en andere dieren pijn zouden lijden als men ze halal de keel oversnijdt, zijn de experten er wel over eens dat onverdoofd geslachte dieren nog vele seconden tot soms minuten pijn lijden”, zegt Brussels Vlaams Belang-fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “Het is logisch dat in een beschaafd land dierenleed tot een absoluut minimum wordt herleid. Dit ordonnantievoorstel is een stap in die juiste richting.”

“Ons protest doen we sereen en in stilte”, zegt de Vlaams Belanger over de protestactie. “Niet alleen omdat de materie zelf en veedieren onze respect verdienen, maar ook omdat we het voorstel zelf niet in gedrang willen brengen. Vele jaren heeft men met allerlei opzettelijke manoeuvres en belemmeringen dit thema uit de weg gegaan, nu zou men nog durven beweren – zoals DéFI al suggereerde – dat men tegen een gebod op verdoofd slachten is, omdat wij er te hard voor zijn. Dat gunnen we onze tegenstanders niet, en belangrijker: dat willen we niet voor het dierenwelzijn. Nu, meer dan ooit zijn we met de dieren, tegen de beesten!”

Verschillende Franstalige partijen gebruikten het feit dat Vlaams Belang voor een verbod is als argument om tegen een verbod te zijn. Zij zouden het voorstel zo willen delegitimeren en het in een extreemrechts verdomhoekje willen steken.

Uitkomst onzeker

Aan Nederlandstalige kant is er een duidelijke meerderheid voor een verbod: Groen, Open Vld, N-VA, cd&v en Vlaams Belang zijn voor; one.brussels-Vooruit en PVDA zijn verdeeld. Aan (de meer talrijke) Franstalige kant is de situatie onzeker: quasi alle partijen hebben een of meerdere parlementsleden die tegen zullen stemmen, met aanzienlijke groepen binnen Ecolo en PS die tegen een verbod zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “Vlaams Belang voert actie aan Brussels Parlement voor verbod op onverdoofd slachten”

  1. Nergens staat in de koran het woord halal vermeld, enkel in hoofdstuk 2 staat er dat ze een koe moeten slachten, het woord schaap komt zelfs niet in de barbaarse koran voor en als fouad er aan twijfelt dat zijne god de dieren niet wil laten lijden, in het jaar 622 is de profeet van Medina naar Mekka getrokken en heeft er duizenden mensen vermoord dus dat is een barbaar en tevens pedofiel, kom mij nu niet vertellen dat dit een levensbeschouwing is, islam is een DOODsbeschouwing. Dat ze in hun land van afkomst wat barbaar gaan spelen en elkander uitmoorden maar blijf weg uit mijn beschaving.

  2. One.brussels-Vooruit-parlementslid Fouad Ahidar heeft als moslim consequent gekozen: tegen het dierenwelzijn, tegen de integratie in het ongelovige België, tegen zijn socialistische partij en voor Allah die alle regels op aarde overruled. Integratie van moslim is dus opium van de Belgische systeempartijen voor de autochtonen.

Plaats een reactie

Delen