De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om abortus niet meer als grondwettelijk recht te beschouwen, maar het beslissingsrecht aan de Staten terug te geven, zorgt ook in ons land voor heel wat commotie. Het recht op abortus staat in België niet onder druk, al zijn er stemmen aan conservatieve zijde die vinden dat dat recht dient ingeperkt te worden. Aan de linkerzijde vinden sommigen het dan weer nodig om de termijn te verlengen, om vrouwen op die manier langer de mogelijkheid te geven een abortus te plegen.
Momenteel is het in België mogelijk om voor psychosociale, dus niet-medische redenen, een abortus te laten uitvoeren tot 12 weken zwangerschap, of 14 weken na de eerste dag van de laatste maandstonden. Na 12 weken is een abortus om psychosociale redenen niet meer toegestaan in België. Abortus om medische redenen, bijvoorbeeld wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, het kind met erge medische aandoeningen kampt of niet meer levensvatbaar is, is na die termijn nog wel mogelijk in bepaalde gevallen. De wet voorziet ook een verplichte bedenktijd van zes dagen tussen de eerste consultatie en de ingreep.
Versoepelen of verstrengen?
Tijdens het begin van de regeerperiode van Vivaldi kwam er een versoepeling van de abortuswetgeving op tafel. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI wilden de abortuswet versoepelen, maar regeringspartij cd&v kantte zich samen met N-VA en Vlaams Belang tegen dat voorstel. Het wetsvoorstel voorzag een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken en wilde de bedenktijd inkorten tot 48 uur. Daarnaast zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden. Uiteindelijk kwam het wetsvoorstel er niet door. In Nederland mag een abortus tot de 24e week van de zwangerschap.
Het dossier zit in de koelkast, maar sommige partijen leken toen wel bereid om de abortuswetgeving te versoepelen. Het Vlaams Belang lijkt de andere richting in te gaan en wil abortus enkel in specifieke gevallen toestaan. “Voor Vlaams Belang moet abortus mogelijk zijn wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, wanneer het ongeboren kindje niet levensvatbaar is en in geval van een verkrachting”, liet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weten aan de VRT. Een forse verstrenging dus, want momenteel moeten vrouwen geen expliciete reden geven voor een abortus. N-VA en cd&v blijven achter de huidige abortuswetgeving staan, maar zijn niet te vinden voor een verdere versoepeling.
Maar wat vindt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.