VARANASI, INDIA - DECEMBER 2019 holy baba monk saint hypnotize a snake cobra kundalini with flute on the street of varanasi, India.

Uncategorized

Wanneer maatregelen het omgekeerde effect hebben

Jurgen Ceder

Het cobra-effect

In het koloniale tijdperk wilde het Britse bestuur van Indië iets doen aan het gevaar van de vele cobra’s. Het loofde een beloning uit voor elke dode gifslang. Slimme Indiërs ontdekten dat het rendabel was geworden om zelf cobra’s te kweken. Overstelpt met dode slangen dienden de Britten de maatregel weer in te trekken. Boze kwekers lieten daarop alle cobra’s vrij, waarna het probleem groter was dan ooit.

‘Gun buyback programs’ hebben ook de harde les van het cobra-effect ervaren. In een poging het wapenbezit te verminderen, loofde de stad Oakland (Californië) een premie van 250 euro uit voor elk vuurwapen dat werd ingeleverd, wat ook de herkomst en wie ook de bezitter was. Al van de eerste dag waren de rijen voor het politiekantoor gevuld met malafide figuren die hun autokoffers gevuld hadden met verouderde, defecte en goedkope wapens. Met de opbrengst konden ze eindelijk degelijk wapentuig kopen. Het fiasco kostte de stad 170.000 dollar.

Wallonië

Mexico-Stad wilde luchtvervuiling door auto’s tegengaan via een schema waardoor op bepaalde dagen een deel van de auto’s niet de weg op mocht, gebaseerd op het laatste cijfer van de nummerplaat. Het gevolg was dat heel wat mensen een tweede wagen kochten om ook op die dagen vervoer te hebben, met als eindresultaat dat het wagengebruik nog toenam. De tweede wagen was ook meestal een goedkope wagen die nog minder milieuvriendelijk was. Drie jaar later riep de VN Mexico-Stad uit tot de meest vervuilde stad van de planeet.

Het cobra-effect is vooral gekend in de economie, bijvoorbeeld wanneer men belastingen oplegt die de economische ontwikkeling tegengaan of die mensen of bedrijven het land doen verlaten. De Waalse economie is een leerrijk voorbeeld van het cobra-effect. Decennialang socialistisch bestuur onder het motto van sociale bescherming en armoedebestrijding heeft van de regio de armste van Noordwest-Europa gemaakt.

Wil je het cobra-effect zelf eens testen? Geef je kind 10 euro telkens het zijn kamer opruimt. Het is eigenlijk ook een intelligentietest. Als je kind slim is, zal de rommel toenemen, niet afnemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen