Bert Anciaux over het vertrek van Ahidar uit Vooruit: “Reactie van partij op uitspraken over Gaza was niet oké”

Bert Anciaux en Fouad Ahidar tijdens een 1 meiviering in 2014. Belga

Cultuuroorlog

Amerikaans ambtenaar noemt haast een teken van “blanke suprematie”

Simon Segers

Danielle Droppers is een ambtenaar bij de Oregon Health Authority (OHA), een overheidsorganisatie van de dienst Volksgezondheid in de Amerikaanse staat Oregon. In een professionele mail stelde ze een bijeenkomst uit omdat ‘haast’ volgens haar een teken is van ‘blanke suprematie’

OHA bekommerde zich tijdens de pandemie om de vaccinatiecampagne en verspreidde eveneens informatie over het coronavirus onder de inwoners van de staat. Droppers is hier een medewerker in het team ‘gelijkwaardigheid en inclusie’. Het libertaire tijdschrift Reason kon een interne e-mail bemachtigen die zij verstuurd had met haar overheidsaccount. Zij vraagt hierin om uitstel van een geplande bijeenkomst.

Intentioneel en doordacht werk

“Als antwoord op de vragen van partners uit de hele staat, horen we dat de timing van deze bijeenkomst niet ideaal is en dat mensen meer tijd willen om zich voor te bereiden op dit belangrijke gesprek”, schreef Droppers. “We erkennen dat urgentie een waarde is van blanke suprematie die meer intentioneel en doordacht werk in de weg kan staan, en we willen aandacht besteden aan deze dynamiek. Daarom zullen we op een later tijdstip contact opnemen om een nieuwe afspraak te maken.”

Verschillende ontvangers van de mail reageerden verbolgen op de uitspraken van de beambte. Droppers gaf echter geen bijkomende uitleg over haar beweegredenen en gaf ook geen respons op Reasons verzoek om commentaar. Op haar sociale media verkondigt ze duidelijk een ‘anti-racist’ te zijn, die gelooft dat niet-blanken zwaarder getroffen werden door covid en slachtoffer zijn van politiegeweld omwille van institutioneel racisme.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Amerikaans ambtenaar noemt haast een teken van “blanke suprematie””

  1. Geeft ze daarmee, met een perverse wiskundige logica, toe dat het, omgekeerd, dan effectief zo is dat negers per definitie trager zijn als gevolg van “black stupidity” ? Hoe noemen ze dat alweer ? In uw eigen voet schieten ?

  2. Bravo, mevrouw Droppers slaat de nagel op de kop ! Ze heeft de essentie van het verschil haarfijn bloot gelegd. Witten beginnen er ‘nu’ aan, zwarten zeggen ‘morgen’, ‘keshow’ in het Kiswahili. Die ervaring heb ik tijdens mijn 8 jaar werken rond de Evenaar opgedaan. Dikwijls wordt het meer direct uitgedrukt : muzungu, give me money, witte geef me NU geld.

Plaats een reactie

Delen