Australische regering grijpt in: 'geboorteouder' op ziekenhuisdocumenten weer vervangen door 'moeder'

Illustratiebeeld. (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Australische regering grijpt in: ‘geboorteouder’ op ziekenhuisdocumenten weer vervangen door ‘moeder’

Redactie PAL

De genderneutrale term ‘geboorteouder’ zal in Australische ziekenhuizen opnieuw vervangen worden door de term ‘moeder’. Die verandering komt er omdat de regering een testprogramma van de vorige regering terugdraait. Critici spreken echter van een maatregel “die non-binaire personen die bevallen” niet erkent.

Tijdens de vorige legislatuur voerde de Australische regering nieuwe formulieren in, die in bepaalde ziekenhuizen werden gebruikt wanneer een kind werd geboren. Daarin werd steevast het woord ‘geboorteouder’ gebruikt in plaats van het woord ‘moeder’. De achterliggende motivatie was het feit dat men transgender personen niet wou uitsluiten.

Teruggedraaid

Bill Shorten, minister voor de Australian Labour Party, heeft nu aangekondigd dat de maatregel wordt teruggedraaid. “Toen ik geïnformeerd werd over de situatie in bepaalde ziekenhuizen heb ik de verantwoordelijke personen gevraagd om te stoppen met het gebruik van de formulieren die de vorige regering heeft ingevoerd”, stelt hij. “Zij zullen nu vervangen worden door de oude formulieren die het woord ‘moeder’ gebruiken en niet ‘geboorte-ouder’.”

(Lees verder onder de tweet.)

Kritiek

De beslissing van Shorten stuit echter ook op kritiek. Zo stelt professor Fiona Jenkins dat de beslissing het bestaan van transgender personen ontkent. Die kunnen volgens haar namelijk ook bevallen. “Mensen doen heel veel moeite om inclusiever te zijn in hun taalgebruik”, zegt ze. “Er zijn daarnaast ook veel mensen die zich niet als man of vrouw identificeren. Het is belangrijk om die ook te erkennen, ook al zijn ze in de minderheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




16 gedachten over “Australische regering grijpt in: ‘geboorteouder’ op ziekenhuisdocumenten weer vervangen door ‘moeder’”

  1. Het woord ‘inclusief’ is weer gevallen. Transgenders zijn en blijven een minderheid, iets wat die woke prof ook toegeeft.
    Wie vindt wat onschuldige speeltjes uit voor dat groepje pocowoko’s, opdat ze de samenleving met hun onzin niet langer zouden kunnen verdelen? Zet ze voorlopig met rammelaars vast in een zandbak.

  2. Transgenders bestaan inderdaad, maar verbouwde mannen zullen nooit op een natuurlijke wijze een kind op de wereld zetten, dus is de professor fout dat het gebruik van het woord “moeder” transgenders ontkent. Verbouwde vrouwen tot man zie ik ook nog niet zo snel moeder worden, of het moederinstinct moet het over het transgendergedrag terug hebben overgenomen, maar dan spreken we niet meer over een transgender, maar over een vrouw die een kindje gebaard heeft. Dus hou aub op met die onzin voor nog geen 0.5% van de wereldbevolking hun anders gedrag.

  3. Terecht want sinds Adam & Eva is de “geboorteouder” immer en altijd alleen de “moeder” geweest. Woke verdwazing kan daar wel een paravent omheen zetten maar “de Waarheid heeft haar Rechten”

Plaats een reactie

Delen