Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Britse klimaatactivisten ‘Just Stop Oil’ viseren bekende schilderwerken

Simon Segers

Enkele jonge klimaatactivisten hebben begin deze week actie gevoerd in twee musea in Londen. Verschillende leden van de groep ‘Just Stop Oil’ lijmden zichzelf vast aan de omlijsting van enkele beroemde meesterwerken bij wijze van protest tegen het Britse energiebeleid. De politie raadt musea en galerijen aan om hun beveiliging op te voeren, daar zij ervan uitgaan dat er nog meer incidenten zullen plaatsvinden.

In de National Gallery benaderden maandag enkele demonstranten het bekende werk ‘De Hooiwagen’ van de Romantische meester John Constable . Het tafereel werd overplakt met een afbeelding waarin het oorspronkelijke, rustieke landschap vervangen werd door een modern decor getekend door fabrieken, asfaltwegen en vliegtuigen. Nadat ze hun handen aan de omlijsting hadden vastgekleefd, beschreven de vandalen de nieuwe versie van het schilderij als een “apocalyptisch beeld van de toekomst”. Het kader en de vernis bleek achteraf licht beschadigd, maar het conservatieteam van het museum kon dit snel herstellen.

Dinsdag was de Royal Academy aan de beurt. Hier spoot een andere groep van ‘Just Stop Oil’ de woorden “geen nieuwe olie meer” in graffiti naast een bekende kopie van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Het ging ondertussen al om de vijfde gelijkaardige actie van de groep.

“Genocidaal beleid”

‘Just Stop Oil’ is een sterke tegenstander van het gebruik van fossiele brandstoffen. “Dat de ontginning van olie en gas in het VK toegelaten wordt, is een obsceen en genocidaal beleid dat onze kinderen zal doden en de mensheid zal veroordelen tot de verdoemenis. Het moet gewoonweg stoppen”, schrijft de organisatie op haar website. “Als we de huidige koers blijven aanhouden, zullen gezinnen en gemeenschappen vernietigd worden. De uithongering en afslachtingen van miljarden armen en het uiterste verraad van onze kinderen en hun toekomst staat ons te wachten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Britse klimaatactivisten ‘Just Stop Oil’ viseren bekende schilderwerken”

  1. Deze nieuwlistige demonstranten vrezen voor de toekomst van ‘hun kinderen’. Zijn het niet presie zij die hun kinderen laten aborteren ? Van schijn-heiligheid gesproken.

Plaats een reactie

Delen