De Tondo (Photonews)

De Tondo (Photonews)

Uncategorized

Brussel verdient 200.000 euro aan loopbrug Kamer via erfpacht op luchtvolume

Pieter Van Berkel

De Tondo, een loopbrug aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers, kostte heel wat geld en werd pas na grote vertraging voltooid. Maar ook de stad Brussel verdient via een creatieve belasting, een erfpacht op het luchtvolume, zo’n 200.000 euro aan de constructie, zo weet Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas te melden.

Wie het federale parlement recent heeft bezocht langs de bezoekersingang, of gewoon over Leuvenseweg achter het parlement heeft gewandeld, is hem ongetwijfeld al tegengekomen. De Tondo, een cirkelvormige loopbrug van spiegelend aluminium die boven de Leuvenseweg lijkt te zweven en twee gebouwen met aan beide kanten van de straat met elkaar verbindt.

Het bouwen van de constructie had heel wat voeten in de aarde. Zo werd bouwwerk in 2021 na heel wat vertraging voltooid. Aanvankelijk werd 450.000 euro voorzien als budget, maar dat bedrag werd ruim overschreden. De uiteindelijke kostprijs zou mogelijk zelfs een miljoen euro hoger liggen. “Een enorm budget dus”, zegt Pas. “Voor wat eigenlijk niet meer is dan een loopbrug tussen twee gebouwen.”

Daarbovenop moet de Kamer van Volksvertegenwoordigers een maandelijks bedrag aan de stad Brussel betalen, zo blijkt uit een Raadsbesluit van de stad dat Pas wist te bemachtigen. De stad Brussel gaf in 2016 goedkeuring voor het bouwproject, op voorwaarde dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers maandelijks gedurende 27 jaar erfpacht zou betalen op het luchtvolume van de loopbrug. Deze belasting kost 8.000 euro per jaar, of 200.000 euro in totaal voor de gehele 27 jaar.

Leuvensestraat

In datzelfde besluit staat bovendien een vertaalfout. “Naar slechte gewoonte werd de straatnaam in het Nederlands verkeerd weergegeven”, zegt Pas. “Rue de Louvain werd vertaald naar ‘Leuvensestraat’, terwijl de correcte benaming ‘Leuvenseweg’ is. Misschien een goede reden om voorlopig niet te betalen, tot de stad Brussel er eindelijk eens in slaagt om haar teksten in foutloos Nederlands af te leveren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Brussel verdient 200.000 euro aan loopbrug Kamer via erfpacht op luchtvolume”

Plaats een reactie

Delen