William Shakespeare. (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Canadese professor wil Shakespeare censureren: “Verhalen herinterpreteren volgens hedendaagse normen”

Redactie PAL

De Canadese professor Dennis Britton wil de werken van de zestiende-eeuwse toneelschrijver William Shakespeare herwerken met respect voor de hedendaagse normen. Voor zaken die als racistisch geïnterpreteerd zouden kunnen worden, is er volgens de professor geen plaats meer.

Dennis Britton is professor Engels aan de Universiteit van Brits-Columbia. Daar geeft hij sinds kort aan de studenten van het tweede jaar de les ‘cancel Shakespeare’, waarin de focus ligt op de geschiedenis van ras in de werken van de bekende toneelschrijver en dichter. Hij heeft het onder meer over hoe zwarte mensen werden voorgesteld in oude werken en welke invloed die voorstelling op hen heeft gehad. Daarnaast besteedt hij ook aandacht aan de kritische rassentheorie, die stelt dat de maatschappij gebaseerd is op racistische structuren en dus institutioneel racistisch is.

Symbolisme

Volgens Britton is er vooral een groot probleem met het symbolisme dat Shakespeare gebruikt wanneer het over blanke en zwarte mensen gaat. “Shakespeare gebruikt kleur op symbolische wijze, waarbij zwart met het kwaad wordt geassocieerd”, meent hij. “Zijn voorstelling van zwarte mensen neigt in elke geval naar een bepaald antizwart sentiment.” Daarnaast is het voor de professor ook problematisch dat Shakespeare zijn stukken schreef op een moment dat slavernij veelvoorkomend was.

Al die elementen zouden ervoor zorgen dat de werken van Shakespeare vooral weerspiegelen waar de blanke samenleving van de zestiende eeuw in geloofde. “Dat vormt een groot probleem voor zwarte acteurs die graag willen meespelen in stukken van Shakespeare, want zij kunnen moeilijk hun plaats vinden”, oordeelt hij.

Daarom stelt Britton voor om op de universiteit wat minder naar Shakespeare te kijken en meer aandacht te besteden aan schrijvers en dichters met een meer diverse achtergrond, of om de teksten wat aan te passen. “Er zijn nu ook enkele delen van stukken die we willen weglaten uit de lessen omdat ze mensen kunnen schofferen. We moeten die herinterpreteren”, besluit de professor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




20 gedachten over “Canadese professor wil Shakespeare censureren: “Verhalen herinterpreteren volgens hedendaagse normen””

  1. Ze kunnen het zo mooi verwoorden en verbloemen dat ze de hele Westerse samenleving en de blanke man die de moderne wereld bouwde, onderuit willen halen. In hun kleine hoofdjes kunnen ze niet verwerken dat de Westerse samenleving een hiërarchie van competentie is, ze denken dat mensen goed of slecht zijn. De succesvolle is de onderdrukker, degene die niet succesvol waren werden onderdrukt door de succesvollen. De realiteit is echter anders. Afrikanen zitten al 150000 jaar op het rijkste continent qua fossiele grondstoffen, metalen en diamanten. De professor kan beter in Afrika de mensen gaan onderwijzen zodat ze beter worden ipv het hier proberen te saboteren. Het is trouwens 10x goedkoper om Afrikanen daar op te leren dan hier.

  2. Deze professor munt zeker niet uit in zijn eigen vakgebied of in wat dan ook, behalve in wokologie.
    Literatuurgeschiedenis is een weerspiegeling van de tijd waarin de auteurs hebben geleefd. De geschiedenis willen herschrijven vanuit hedendaags – en evenzeer voorbijgaand perspectief – gaat veel verder dan literatuur, want omvat ook o.m. kunst, archeologie, zelfs wetenschappen in ruime zin. De woke bekeringsijver geeft ons hiervan voorbeelden te over.

  3. Britton kanmisschien best bij hem thuis beginnen en de eeuwelange racistische onderdrukking (uitmoording) van de echte Canadeze (indianan) recht zetten door Canada te verlaten want hij hoort daar niet thuis. Gek zijn doet geen pijn maar het is wel erg.

  4. zal de Odyssee van Homeros het volgende slachtoffer zijn? En hebben de woke-isten al eens goed de Bijbel doorgenomen of nog liever de Koran? Blijkbaar is er nog veel werk voor de boeg voor die woke-isten. Ik ben echt benieuwd.
    Wie had dat ooit durven voorspellen dat onze maatschappij zichzelf in de voeten zou schieten met dergelijke belachelijkheden en onzin? Of is dat een nieuwe vorm van [groene] hersentumor die aan het uitbreken is? Hopelijk vindt men er snel een vaccin voor.
    Die professor zal tegen volgend jaar allang vergeten zijn; Shakespeare niet!

  5. hij mag in afrika engelse literatuur gaan geven ; maar dan niet op de kosten van de canadese belastingbetaler . en als de zwarten hem op hun manier duidelijk maken dat ze zijn gezever beu zijn , moet hij niet rekenen op diplomatieke steun of militaire hulp , want dat zou kolonialistisch zijn .

Plaats een reactie

Delen