Agatha Christie. Foto Twitter

Agatha Christie. Foto Twitter

Binnenland politiek

“Dit is geen grote hervorming”: meerderheid en oppositie kritisch voor pensioenakkoord

Anton Schelfaut

Het pensioenakkoord van de federale regering wordt op weinig enthousiasme onthaald bij politici en experts. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert ontgoocheld, net als coalitiepartners MR en cd&v. Ook oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hekelen het uitblijven van een echte pensioenhervorming.

Het kernkabinet van de federale regering raakte het maandagnacht eens over een pensioenhervorming. Aan het akkoord gingen wekenlange onderhandelingen vooraf, waarin vooral de PS dwarslag.

Hoewel zijn partij mee aan de onderhandelingstafel zat, is Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ontgoocheld over het akkoord. “Mijn generatie maakt zich zorgen om haar pensioen later. Om dat veilig te stellen, moeten we echt durven hervormen. Zowel fiscaal als op pensioenen. En dat is niet het geval”, hekelt hij.

Bij cd&v-voorzitter Sammy Mahdi is hetzelfde geluid te horen. “Grote pensioenhervorming blijft uit, heel wat absurde voorstellen die werk allesbehalve valoriseren gelukkig ook”, schrijft hij op Twitter. “Wanneer je dagen en nachten nodig hebt om sommigen te overtuigen dat 20 jaar werken een absolute minimumvoorwaarde is, weet je genoeg. Eerste stap, de weg is nog lang.”

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat de pensioenhervorming niet ver genoeg om de betaalbaarheid van ons systeem te waarborgen. “Maar het is een belangrijke stap in de goede richting met een betere beloning voor geleverde inspanningen: 20 jaar effectief werken voor het minimumpensioen!”, twittert hij.

(Lees verder onder de tweet.)

“Symbolisch non-akkoord”

Ook oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn kritisch voor het pensioenakkoord. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover hekelt het uitblijven van een echte pensioenhervorming en heeft het over een “symbolisch non-akkoord”. “Wat onze toekomstige generaties nodig hebben, is een robuust toekomstplan. Wat ze krijgen is een kibbelende regering die na weken marathonvergaderen het woord ‘akkoord’ aflevert. De vergrijzingsfactuur zal een loodzware hypotheek leggen op ons beleid van morgen, maar de Vivaldi-regering blijkt onmachtig dat fundamentele probleem aan te pakken”, waarschuwt hij.

“Er is een ‘akkoord’, maar geen grote pensioenhervorming”, vindt ook Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas, die de vergelijking maakt met het regeerakkoord. “Men is gewoon blij dat er überhaupt een akkoord is, ook al trekt de inhoud op niet veel.”

https://redactie.palnws.be/2022/07/kernkabinet-bereikt-akkoord-over-pensioenhervorming/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over ““Dit is geen grote hervorming”: meerderheid en oppositie kritisch voor pensioenakkoord”

  1. Niet moeilijk om te weten dat Open Bld onder impuls van De Croo broekje op de enkels houd… En Lachaert, die zijn postje na de politiek is ook verzekerd! Want dat crimineel partijtje, zal er niet meer bij zijn!

  2. De reactie van MR valt tegen en sluit de gelederen van de Vivaldipartijen die ertoe doen. Vooruit en cd&v(?) zijn als Vlaamse partijen van geen tel in het clubje maar hen ontbreekt de moed om de deur achter zich dicht te slaan. Aan o-V(?)LD hoeven wij geen woorden vuil te maken.

  3. Alweer gaan de regerende Vlaamse (sic) partijen plat op de buik. Totaal geen ruggengraat, laat staan enige affectie voor de Vlaming die ALWEER het gelag zal betalen. Nu niet stoer komen doen Vooruit en cd&v. Aan de onderhandelingstafel had je stoer moeten doen. Voor de anti Vlaamse Open VLD is dit natuurlijk een goed akkoord.

Plaats een reactie

Delen