Vincent Van Quickenborne (foto: Belga)

Uncategorized

Kamercommissie zet licht op groen voor gevangenenruil met Iran

Wannes Neukermans

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft woensdagmiddag het omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. Hierover komt enorm veel commentaar, uit het binnen- en buitenland. Het is vooral de bedoeling om met deze deal de VUB-gastdocent Djalali en de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele uit de cel in Iran te krijgen. In ruil zou de Iraniër Assadollah Assadi, die vorig jaar in Antwerpen tot twintig jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme, aan Iran overgeleverd worden.

De goedkeuring kwam er na een stevig debat, waarin minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op aangeven van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt aangaf te zullen bekijken hoe er parlementaire controle kan komen op de eventuele gevolgen van de deal. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams belang hekelden de goedkeuring al, omdat België op deze manier “toegeeft aan chantage van schurkenstaat Iran”.

Olivier Vandecasteele werd zonder enig motief opgepakt in Teheran. Iran zag in hem vermoedelijk een ideale pasmunt om te ruilen tegen Asadollah Assadi. Die werd door het Antwerpse Hof veroordeeld tot 20 jaar celstraf, omdat hij een grootschalige aanslag had gepland op een bijeenkomst van Iraanse oppositieleden in Parijs.

https://redactie.palnws.be/2022/07/ontsteltenis-over-gevangenenruil-met-iran/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Kamercommissie zet licht op groen voor gevangenenruil met Iran”

Plaats een reactie

Delen